odluka vlade

Mađarska podiže porez na ekstraprofit MOL-u na čak 95 posto

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2022 13:41
  • Objavljeno 08.12.2022 u 13:41
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gabriel Preda / Alamy / Alamy / Profimedia

Mađarska vlada podigla je stopu poreza na ekstraprofit domaće plinske i naftne kompanije MOL sa 40 na 95 posto, a prihod planira preusmjeriti na potporu građanima za troškove energije, pokazuju službeni izvori

Odluka je objavljena u srijedu kasno navečer u službenom glasilu.

MOL zarađuje na razlici u cijeni između ruske nafte i one na tržištu u Londonu i vlada će podizanjem porezne stope na 95 posto ubuduće preuzeti praktički cijeli ekstraprofit.

Porezna stopa podignuta je tako po drugi puta. U ljeto vlada ju je podigla s 25 na 40 posto.

Vlada je u utorak na MOL-ov prijedlog ukinula limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina.

MOL je upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom zbog naglog rasta potražnje, dodavši da je jedino rješenje veći uvoz.

Limit je ukinut oko tri tjedna prije planiranog roka.

Premijer Viktor Orban ustvrdio je u srijedu na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

„Proteklih su dana na snagu stupile bruxelleske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban.

Mađarski premijer bio je u četvrtak prisutan na sastanku MOL-ovog odbora, na poziv uprave, objavio je predstojnik premijerovog ureda za odnose s javnošću Bertalan Halasi.

Teme sastanka bile su MOL-ova dugoročna poslovna strategija, posljedice rata u Ukrajini, energetska kriza, sankcije EU-a i mađarska energetska strategija, rekao je Halasi.

Na sastanku su bili i ministar energije Csaba Lantos, ministar za ekonomski razvoj Marton Nagy, politički direktor Balasz Orban i državni tajnik Janos Nagy, dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!