zbog rekordnih cijena

Prihod i dobit MOL-a snažno porasli u trećem tromjesečju

04.11.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Mađarska energetska grupa MOL izvijestila je u petak o skoku prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući rekordnim cijenama plina i dobrom rezultatu rafinerijskog poslovanja

Ukupni operativni prihod grupe porastao je trećem tromjesečju 78 posto, na 2.892 milijarde forinti (sedam milijardi dolara), kada se isključi prodana imovina u Britaniji. Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) uvećana je za 52 posto, na 1,45 milijardi dolara.

Neto dobit bila je dvostruko veća nego u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, dosegnuvši 291 milijardu forinti. Operativna dobit bila je više nego dvostruko veća, poskočivši sa 178,6 milijardi na 445 milijardi forinti. U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, uvećana je 70 posto, na 741 milijun dolara, što u MOL-u propisuju dobrom rezultatu u rafinerijskom poslovanju.

U odjelu istraživanja i proizvodnje prilagođena EBITDA gotovo je udvostručena, kada se isključe posebne stavke, poskočivši na 640 milijuna dolara, zahvaljujući rekordnim cijenama plina. Rekordna cijena plina podigla je prosječnu realiziranu cijenu ugljikovodika u trećem tromjesečju za 83,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 134 dolara za barel ekvivalenta nafte.

MOL je trećem tromjesečju proizveo 90.500 ekvivalenata barela nafte dnevno, kada se isključi poslovanje u Britaniji, blago nadmašivši zacrtani ovogodišnji prosjek. Organska kapitalna ulaganja smanjena su šest posto, na 334 milijuna dolara. Procjenjuju da su u razdoblju od siječnja do rujna zbog reguliranih cijena goriva i poreza na ekstraprofit u srednjoj i istočnoj Europi zabilježili troškove od 1,18 milijardi dolara. Potencijalno uvođenje 'solidarnog doprinosa' u članicama EU-a moglo bi također negativno utjecati na profitabilnost, napominju.

Kompanija je podigla prognozu ovogodišnje EBITDA s oko 3,3 milijarde na 4,1 do 4,4 milijarde dolara. Snizili su pak prognozu organskih kapitalnih ulaganja, procijenivši da će dosegnuti oko 1,7 miliajardi dolara, donju granicu raspona prognoziranog u kolovozu.

Potvrdili su pak prognozu proizvodnje nafte i plina, istaknuvši da je na putu da dostigne ili blago nadmaši zacrtanih nešto više od 90 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno.