panična kupnja

Čeka li to i nas? Mađarska zbog nestašica goriva ukinula ograničavanje cijena

07.12.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL. MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje

Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su. Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak navečer ograničenje je ukinuto, oko tri tjedna prije planiranog roka. Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak navečer predstojnik ureda premijera Orbana Gergely Gulyas na brifingu koji je održao s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

„Nismo više mogli čekati... jer samo tako možemo osigurati opskrbu”, rekao je Gulyas. Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkuretnu procjenu. U listopadu premašila je 21 posto, napominje Reuters.

U srijedu je premijer Orban ustvrdio na Facebooku da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

  • +4
Gužva na benzinskim postajama u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

„Proteklih su dana na snagu stupile briselske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmjeriti u državni proračun, istaknuo je.