IGRE MARIBORSKE NADBISKUPIJE

Luku Zadar od umirovljenice preuzeo slovenski taksist

29.10.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Prije četiri godine, tportal.hr otkrio je da su većinski paket dionica Luke Zadar potiho preuzeli Slovenci, tvrtka formalno u vlasništvu slovenske umirovljenice Roze Mlakar Kukovič, nekadašnje direktorice crkvenih fondova Mariborske nadbiskupije. Nakon što je Zvon Dva Holding otišao u stečaj, novi vlasnik mariborske nadbiskupije postao je mariborski taksist, piše slovenski Dnevnik

'Iz stečajne mase Zvon Dva Holdinga preko noći je 'nestala' Luka Zadar, koju je crkveni fond platio svojedobno 15 milijuna eura', piše slovenski Dnevnik. Novi vlasnik 53,6 posto udjela u Luci Zadar je zagrebačko poduzeće Diliculo kojim od lipnja prošle godine upravlja Danijel Robnik iz Maribora. Radi se o suvlasniku taksi službe Taxi Plus Maribor koji je prije nekoliko tjedana postao vlasnik 25 postotnog udjela u poduzeću Grep, jednom od najvećih slovenskih nekretninskih projekata.

'Mogu potvrditi da sam novi vlasnik Luke Zadar', potvrdio je Robnik sinoć ljubljanskom Dnevniku. Više informacija o preuzimanju nije želio dati.

Taksist, i po novome poduzetnik, do Luke Zadar došao je otkupivši 19 milijuna eura potraživanja koje je imala slovenska tvrtka I. J. Storitve od hrvatskog poduzeća Manus. Riječ je o 15 milijuna eura kredita (uvećanog za kamate) koji je zadarski Manus dobio iz crkvenih krugova za kupnju zadarske luke.

Vrijednu imovinu Luke Zadar skrivali su od vjerovnika posrnulog crkvenog Zvon Dva Holdinga, pa je promijenjen Nadzorni odbor I. J. Storitve, kako bi se prodala potraživanja.

Slovenski list problematizira činjenicu da je Robnikovo hrvatsko poduzeće sa 20.000 kuna temeljnog kapitala dobilo kredit od 19 milijuna eura kojim je kupilo zadarsku luku.

Podsjećaju da Luka Zadar ima lučku koncesiju u Gaženici do 2014. i da je riječ o poduzeću koje ima 1,67 milijuna eura prihoda te da je praktički bez dugova. Vrijednost tvrtke osnažuje projekt obnove nove luka Gaženica od 236 milijuna eura, u kojoj će se graditi novi kontejnerski terminal i nova skladišta za naftne derivate.