OD DONATA PA DO TRIGLAVA

Luku Zadar potiho preuzeli Slovenci

19.10.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Već dvije godine, otkada su petorica velikih dioničara prodala svoj vlasnički udio, traju nagađanja oko toga tko je stvarni vlasnik tvrtke Luke Zadar, koncesionara zadarske teretne luke. Tportal otkriva da je dominaciju potiho preuzela slovenska tvrtka

Formalno je, i to tek nekoliko mjeseci nakon prodaje, u studenom 2007. objavljeno da je novi vlasnik Luke Zadar nepoznata tvrtka Manus iz Zadru obližnjeg sela Zemunika Donjeg, u vlasništvu HSLS-ovca Veljka Bubića.

No kako je Bubić, 'novopečeni' poduzetnik, poznatiji kao direktor komunalnih poduzeća, pa čak i nogometnog kluba, tvrtku Manus osnovao netom prije kupnje s minimalnih 20.000 kuna temeljnog kapitala, pojavila se sumnja otkud Bubiću kapital za preuzimanje Luke Zadar. Bubić je tada objasnio da je dionice, ne želeći otkriti za koji iznos, 'otkupio novcem inozemnog fonda koji mu je ustupila jedna slovenska tvrtka'. Zbog neuvjerljive priče o stranom fondu koji bi gotovo 17 milijuna eura plasirao nepoznatom poduzetniku, i to preko posrednika, sumnjalo se da je Bubić samo paravan za neke veće igrače.

Poslovni odnos slovenske tvrtke i Manusa, Bubić je predstavio kao vjerovničko-dužnički: Manus je založio kupljene dionice Luke kao jamstvo vraćanja kredita. Sumnjivoj transakciji lokalni je političar tada dodao i uobičajenu domoljubnu komponentu, obećavši da će kredit vratiti i tvrtku zadržati u hrvatskom vlasništvu.

No iz godišnjeg financijskog izvješća tvrtke Manus vidljivo je da su dionice Luke Zadar prije više od godinu dana potiho prešle u slovenske ruke. Naime, Manus je bio obvezan vratiti kratkoročni kredit za 53,6 posto dionica Luke Zadar, u iznosu od 130 milijuna kuna, do kraja 2007. godine. To nije napravio, pa je ljubljanska tvrtka I.J. Storitve još u kolovozu 2008. godine izvršila upis založnog prava, kako je to ugovorom predviđeno.

Pravdajući se poslovnom tajnom, petorica menadžera Luke Zadar, među kojima su tadašnji i sadašnji direktor Luke Zadar Neven Jurin i bivši HSP-ov dožupan Danijel Kotlar, nisu htjeli otkriti kome su prodali zajednički paket dionica od 51 posto. Kako je sam Bubić u međuvremenu spomenuo slovenskog partnera, odmah su se pojavile glasine da iza kupnje stoji slovenska Luka Koper.

Tvrtka Luka Zadar interesantna je investitorima jer ima koncesiju za korištenje zadarske teretne luke Gaženice do 2014. godine. Vrijednost tvrtke pojačana je dvjema značajnim investicijama, spajanjem Gaženice na autocestu i ulaganjem u novu lučku infrastrukturu, za što se Hrvatska zadužila nekoliko stotina milijuna eura. Zbog toga su oporbeni zadarski vijećnici upozoravali da se novac poreznih obveznika troši na infrastrukturu koju će koristiti konkurentska Luka Koper.

Neven Jurin, direktor Luke Zadar, tvrdi da Slovenci nisu uključeni u upravljanje

Oporba je tvrdila i da je stvarni vlasnik u najmanju ruku blizak HDZ-u. Časopis Feral otišao je korak dalje (ili bliže?) i misteriozno je vlasništvo povezao s 'gospodarom zadarskog političkog podzemlja i nadzemlja', odnosno ministrom mora, prometa i infrastrukture, promijenivši ime Luci Zadar u 'Luka Kalmeta'.

Odgovor na pitanje kada će uslijediti 'zapljena' založenih dionica Luke Zadar potražili smo u tvrtki I.J. Storitve, no direktor Roman Žnidarič izjavio je za tportal da je interesu njihove tvrtke da ne odgovara na naša pitanja! O ovoj maloj ljubljanskoj tvrtki gotovo da nema podataka, osim jednog, ne tako nebitnog. Naime, I.J. Storitve je prije nekoliko godina već sudjelovala u čuvanju dionica za velike igrače, kojima je tada pogodovala u izbjegavanju objave ponude za preuzimanje Termi Čatež.

Prema zapisniku sa skupštine I.J. Storitvea, ta je tvrtka bez zaposlenih u vlasništvu Roze Mlakar Kukovič. Ona je pak, za razliku od dotične tvrtke, poznata u slovenskim financijskim krugovima, i to prvenstveno kao nekadašnja direktorica Zvon Ena Holdinga i Krekove družbe, investicijskog društva povezanog s Katoličkom crkvom u Sloveniji. Iako umirovljenica, magistrica menadžmenta Roza Mlakar Kukovič članica je Nadzornog odbora hotela Bernardin iz Portoroža.

Petorica menadžera Luke Zadar postali su milijunaši

Iako dosada nije objavljeno za koliki su iznos kupili dionice Luke Zadar, iz revidiranog financijskog izvješća tvrtke Manus vidljivo je da su plaćali oko 2.280 kuna po dionici, čime su menadžeri  postali milijunaši. Petorica njih, koji su 2007. godine prodali vlasnički udio od 51 posto dionica tvrtki Manus su: Neven Jurin, Goran Paša, Pero Leontić, Danijel Kotlar i Željko Zovak. Iz financijskog izvješća Manusa, koji je kasnije i dokupljivao, stoji da su 53,6 posto dionica Luke Zadar platili oko 130 milijuna kuna, što znači da su menadžeri, za svoj udio od 51 posto, pod pretpostavkom da su svi imali podjednake 'pakete', mogli dobiti  oko 24 milijuna kuna svaki.

Trag, dakle, doista vodi duboko u slovenske poslovne vode, no zanimljivo je da Manus nakon kupnje, niti Slovenci koji danas kontroliraju dionice, nisu mijenjali upravu Luke Zadar: Neven Jurin, jedan od 'prodavača', ostao je direktor, a mjesto u Nadzornom odboru sačuvali su unatoč prodaji paketa i Goran Paša i HSP-ovac Pero Leontić. Veljko Bubić drži mjesto predsjednika NO-a.

'Kao direktor sam odgovoran Nadzornom odboru, a kome je Manus i zašto dao dionice u hipoteku nije moja stvar, nego stvar vlasnika. Nemamo nikakvu komunikaciju sa Slovencima, odnosno ni s kime tko nije vezan uz tvrtku Manus', izjavio je za tportal Neven Jurin, direktor Luke Zadar. Veljko Bubić ostao nam je nedostupan, do zaključenja teksta.

Iako Jurin negira upletenost Slovenaca u upravljanje, s obzirom da 'drže' dionice Luke, za pretpostaviti je da su se ipak odlučili za 'pozadinsko' djelovanje do trenutka kada će slovensko vlasništvo nad jednom hrvatskom lukom postati politički prihvatljivije. Osim, naravno, ako se ne ispostavi da, kao i u slučaju Termi Čatež, ljubljanska tvrtka samo čuva dionice za stvarnog vlasnika, koji u konačnici i ne mora biti slovenski.