HNB JE TREBAO REAGIRATI

Luković 'oprao' Rohatinskog zbog švicaraca

Bionic
Reading

Hrvatsku narodnu banku mnogi prozivaju da nije dobro regulirala odobravanje kredita u stranim valutama. Potpuno neočekivano, kritici na račun HNB-a pridružio se i Franjo Luković, prvi čovjek Zabe, i to nekoliko dana nakon što su se banke u Vladi obavezale da će olakšati otplatu stambenih kredita u švicarskim francima

U intervjuu Jutarnjem listu Luković je podsjetio da je 'pošast' kreditiranja u švicarskim francima krenula iz austrijskih banaka, čemu su se Zaba i PBZ (u vlasništvu banaka iz Italije) opirale.

'Kad smo shvatili da regulator to neće zabraniti i da možemo izgubiti klijente, i sami smo nažalost stavili tu ponudu na police', kazao je Luković. On je prvi bankar koji je javno rekao da je jedno od rješenja mogla biti i zabrana kredita u francima, što predstavlja oštru kritiku na račun centralne banke i guvernera Rohatinskog.

HNB nije želio komentirati Lukovićevu izjavu uz objašnjenje, piše Večernji list, da ne komentira izjave 'fizičkih ili pravnih osoba iznesene u medijima'. Ne nalazimo razloga za odstupanje od takve prakse ni kad je riječ o izjavi Franje Lukovića, kazali su u HNB-u.