ENERGETSKA UČINKOVITOST

Lokalnim jedinicama ukida se limit zaduživanja

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.11.2012 15:38
  • Objavljeno 21.11.2012 u 15:38
Vlada

Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o proračunu kojima se jedinicama lokalne samouprave ukida ograničenje od 20 posto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini za moguće zaduživanje za projekte vezane uz EU fondove i energetsku učinkovitost

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se limit od 20 posto ukida jer su to dugoročni projekti koji neće teretiti proračune jedinica lokalne samouprave, a lokalne jedinice se time potiče na aktivnije sudjelovanje u unapređenju energetske učinkovitosti.

Novim prijedlogom propisuje se da se jedinice lokalne samouprave mogu kratkoročno zaduživati najduže do devet mjeseci, s time da se ne smiju zaduživati uzimanjem novih kratkoročnih kredita radi reprograma ili zatvaranja obveza po kratkoročnim kreditima.

Izmjenama se također omogućuje Vladi i čelnicima lokalne samouprave da u slučaju izvanrednih situacija, zbog povećanja izdataka ili manjih prihoda u državnom i lokalnim proračunima, posebnim mjerama u roku 45 dana privremeno ograniče korištenje sredstava u proračunima. Vlada može kod privremene obustave pojedinih rashoda predložiti produljenje ugovorenih rokova plaćanja samo ako je to regulirano posebnim propisima.

Promjene se uvode i kod privremenog financiranja za prva tri mjeseca proračunske godine jer je dosad bilo problema zbog odredbe da se financiranje obavlja do visine četvrtine prihoda u istom razdoblju prošle godine. Početkom godine uvijek su niži prihodi pa ta četvrtina nije pokrivala rashode koji su uobičajeni u prvom kvartalu. Stoga će se ubuduće privremeno financiranje vezati uz četvrtinu rashoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Također se ubuduće predlaganje zakona i drugih propisa, kojima se propisuju odredbe o namjenskom korištenju prihoda, može provoditi isključivo uz suglasnost Ministarstva financija, tako da će biti vrlo striktno navedena namjenski potrošena sredstva po posebnim zakonima.

Predloženim izmjenama ojačali smo proračunski nadzor u dijelu trošenja sredstava, svrsishodnosti i realizacije pojedinih stavki proračuna te posebno definirali način efikasnog korištenja sredstava EU-a u proračunima države i lokalne samouprave, kazao je Linić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!