Log Expert

Tko su Rumunji koji grade megaprojekt kod Osijeka, u kojem će 1700 ljudi raditi u tri smjene

02.02.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Iako još nije službeno potvrđeno, u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin uskoro treba započeti izgradnja velike tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju. U projekt kreće tvrtka Log Expert Five, registrirana u Hrvatskoj, čiji su osnivači tvrtke iz Rumunjske. Provjerili smo tko su Rumunji koji grade megaprojekt kod Osijeka

Log Expert Five prošloga ožujka registriran je na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a osnivači su mu tri tvrtke sa sjedištem u Rumunjskoj, Log Expert Development, MB Cons Solutions i Broad TDS Project. Tvrtku zaduženu za osječki projekt, prema podacima Poslovne Hrvatske, vodi Adrian Stanisav. Neslužbeno, iza cijelog projekta stoji američki kapital.

Vijest o megaprojektu kod Osijeka procurila je u javnost kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim službenim stranicama objavilo Elaborat zaštite okoliša za ovaj objekt koji bi se trebao prostirati na 169.734 kvadrata u Industrijskoj zoni Nemetin. Log Expert Five naveden je već i kao prvi stanar druge faze na stranicama Os Investa.

Log Expertu, prema Poslovnoj Hrvatskoj, ovo je već peta tvrtka. Startali su 2020. s Log Expertom One te su, kako je tada najavio VGdanas, započeli u poslovnoj zoni Meridian 16 kod Velike Gorice s projektom izgradnje logističkog centra. Log Expert Three se pak navodi kao ulagač u veliki logističko-distribucijski centar u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu u Rijeci, a grade ga u partnerstvu s Baupartnerom. Taj bi centar s radom trebao započeti ovoga proljeća, a u njemu će biti zaposleno 75 djelatnika.

Iz Grada Osijeka o ovoj temi za sada nema službenih izjava. Investitori su do sada, prema pisanju medija, više puta posjetili grad na Dravi, a u skladu s potpisanim ugovorom o tajnosti, niti jedna strana o tome nije smjela izvještavati javnost. Prema informacijama kojima raspolažemo, gradonačelnik Ivan Radić u ovaj je projekt uključen od samog početka. Rumunjske investitore privukla je blizina zračne i riječne luke Osijek, autocesta, ali i pogodnosti u Industrijskoj zoni Nemetin, poput oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, uz drugih mjera.

Ono što je poznato iz objavljene dokumentacije to je da se radi o tvornici medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za auto industriju. Navodi se da je u pitanju proizvodnja tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. U proizvodnji će se koristiti primjerice polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana koji će se obrađivati, a finalni proizvodi bit će pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima. Radi se o preciznoj visokotehnološkoj industriji čiji se proizvodni proces odvija unutar čistih prostora, onih koji sami po sebi moraju biti izolirani od okoliša.

U pogonu planiraju zaposliti oko 1700 djelatnika te će raditi u tri smjene.

Zbog potrebne radne snage investitori su, navodno posjetili Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, jer im najviše trebaju elektrotehničari i strojari.

U Elaboratu o zaštiti okoliša navedeni su određeni poslovni planovi iz kojih je vidljivo da bi se u dijelu proizvodnje medicinskih protetskih dijelova, primjerice vijaka i ploča za protetske dijelove za saniranje ozljeda kralježnice i lubanje, već u 2024. godini proizvelo 69.700 komada ploča i 319.915 komada vijaka, 12.613 komada različitih instrumenata te 39.191 komad ostalih proizvoda. Ukupna proizvodnja do 2031. dosegnula bi im 7.211.748 komada proizvoda.

Očekivani kapacitet u dijelu proizvodnje za auto industriju u 2024. godini penje im se na 575.500 komada, godinu poslije skače na 2.784.020, a 2026. doseže 6.433.000 komada.

Objekt bi imao i skladišni te uredski dio, ali i parkiralište sa 666 parkirnih mjesta, od kojih su 34 namijenjena za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.