andrej plenković

'LNG nam je strateški projekt, s 20 tankera bit ćemo zaštićeni od svih kriza'

30.01.2018 u 11:14

Bionic
Reading

U tijeku je energetska konferencija 'Hrvatska na vratima energetske unije', koja se održava u hotelu Esplanade u organizaciji Jutarnjeg lista i brojnih partnera, HEP-a, HOPS-a, Končara, Plinacroa, PPD-a, PSP-a te PwC-a

Cilj ove konferencije je raspraviti o ključnim aspektima energetske budućnosti Hrvatske iz perspektive glavnih aktera koji rade na tom području te potaknuti razgovor među najrelevantnijim sugovornicima koji se bave energetikom.

Tom prigodom u prepunoj Smaragdnoj dvorani okupilo se više od 300 uzvanika, među kojima su bili i predstavnici državnih tijela: potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kao i izaslanik predsjednice Marko Jurčić.

Okupljenima na konferenciji govorom se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a govorio je o europskoj energetskoj uniji i prilikama koje ona otvara Hrvatskoj.

'Ostvarivanje ciljeva europske energetske unije zahtijeva angažman i blisku suradnju Komisije i svih država članica, ali i javnosti svih država članica. Ona s jedne strane podrazumijeva suradnju, dok s druge strane predstavlja veću međusobnu ovisnost', rekao je Plenković.

'Uz ljudski rad i kapital, energija se često smatra trećim proizvodnim čimbenikom i stoga su energetska neovisnost i sigurnost ključni za nacionalnu sigurnost svake zemlje. Hrvatska proizvodi nešto više od pola svojih potreba, dok ostatak uvozi, i time smo iznad prosjeka EU-a. Energetska strategija usredotočit će se na integraciju u jedinstveno tržište EU-a. Posebnu pažnju posvetit ćemo energetskoj učinkovitosti, pogotovo u graditeljstvu. Kroz strategiju moramo pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će nam omogućiti najveću energetsku neovisnost', kazao je i osvrnuo se na LNG terminal na Krku.

'Činjenica je da je ovo strateški projekt i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati sve procese vezane uz izgradnju LNG terminala. LNG terminal i infrastruktura su doprinos diversifikaciji opskrbe plinom. S dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će se sve naše potrebe u slučaju krize.'

  • +10
Energetska konferencija Vlade Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, govorio je o prednostima članstva u EU za građane.

'Prijedlog transformacije energetskog tržišta bit će takva najveća transformacija do sada', rekao je Šefčovič, dodavši kako prije toga moramo imati dovoljno energije, koja mora biti što čišća, a potom ju prilagoditi industriji, piše Jutarnji list. 

Novi menadžment i novi ekonomski modeli u energetici su pred nama, najavio je potpredsjednik Komisije.

'Drago mi je što je Hrvatska već postigla i prekoračila nacionalne ciljeve koje je zacrtala do 2020. godine za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost te se nadam da će i dalje pratiti europske ciljeve', kazao je Šefčovič.

Predstavnik Komisije naveo je da bi Hrvatska mogla smanjiti štetne emisije korištenjem energije sunca i vjetra, za što ima potencijal od 30 gigavat sati. 

  • +3
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Auto