na marginama foruma

Plenković u Davosu: Još važemo ponude za lovce

26.01.2018 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon dugo očekivanog govora američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio ga je pozitivnim, a osvrnuo se i na napise u izraelskim medijima kako je već dogovorena kupnja lovaca F-16, kao i na nedavni istup Ladislava Ilčića o Istanbulskoj konvenciji

'Trumpov govor je očekivan. Govorio je o Sjedinjenim Državama kao njegovom prioritetu s naglaskom na poreznu reformu, a s druge strane je ostvario mostove suradnje i multilateralnog odnosa s drugim međunarodnim organizacijama. Čini mi se kako, unatoč očekivanjima, njegov govor nije izazvao negativne reakcije, naprotiv. Davos je pozitivno dočekao američkog predsjednika i on se prilagodio ulozi predsjednika jedne globalne sile', ocijenio je Plenković, dodajući kako je Trump održao govor u kojem se vidi kako američki predsjednik dolazi iz poslovnog svijeta i razumije ga.

Upitan za ocjenu vlastitog posjeta Davosu, hrvatski premijer je kazao kako je održao niz sastanaka i susreta, izdvojivši susret s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, s kojim je konstruktivno razgovarao o proširenju Europske unije, kojom upravo Bugarska predsjeda do lipnja ove godine.

Plenković je upitan i za napise iz izraelskih medija kako je dogovorena nabava izraelskih lovaca tipa F-16.

Premijer je kazao kako je unazad nekoliko mjeseci razgovarao s premijerima Izraela, Grčke i Švedske i ponudama tih zemalja o opremanju lovačke komponente našeg ratnog zrakoplovstva.

'Proces vrednovanja ponuda tih zemalja je u tijeku, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon što sa svih aspekata budemo sigurni da donosimo pravi odabir i dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina. Odluka je to koju ćemo s posebnom pažnjom vagati', kazao je Plenković.

  • +11
Bilateralni sastanci predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Davosu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.flickr.com

Predsjednik Vlade RH osvrnuo se i na pozivanje Ladislava Ilčića, čelnika HRAST-a i savjetnika ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, da se ne ratificira Istanbulska konvencija.

'Mislim kako je Ilčić istupio kao predsjednik HRAST-a, a ne kao savjetnik ministrice kulture', zaključio je Plenković.