svjetski gospodarski forum

Plenković u Davosu: Moramo voditi računa o posljedicama globalizacije

26.01.2018 u 13:38

Bionic
Reading

Drugi dan sudjelovanja na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, premijer Andrej Plenković započeo je sastankom s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, a uoči početka rasprave na temu 'Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana', predsjednik Vlade rezimirao je svoje dosadašnje aktivnosti u Davosu

Plenković je u četvrtak održao niz bilateralnih sastanaka s brojnim državnicima i vodećim ljudima multinacionalnih kompanija, a sudjelovao je i u dvije važne rasprave.

Prva rasprava odnosila se na globalno upravljanje, geopolitičke izazove, gospodarska i socijalna pitanja, a u njoj su sudjelovali ključni čelnici međunarodnih institucija i brojni državnici.

'Sasvim je jasno da u daljnjoj fazi globalnog upravljanja i multilateralne suradnje moramo voditi računa o principima slobode tržišta, ali i o socijalnom aspektu i svim mogućim posljedicama globalizacije i integracije', naglasio je predsjednik Vlade. 

Druga rasprava, koja se odnosila na budućnost Europe, po sudu predsjednika Vlade bila je dosta optimistična, pogotovo u odnosu na raspravu održanu na istom forumu prije godinu dana u ozračju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

'Sada se ta situacija nastoji prihvatiti i njome upravljati, a dolazak predsjednika Emmanuela Macrona, koji širi euroentuzijazam, uz ponovno učvršćenje pozicije kancelarke Angele Merkel, po meni znači jednu stabilnost europskog projekta i šansu za Hrvatsku da sa svojim ambicijama postane dio tješnje integracije i nađe svoje čvrsto mjesto na političkoj karti Europe', poručio je.

Predsjednik Vlade jučer je razgovarao, između ostalih, s nekoliko europskih čelnika, grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Osim bilateralne suradnje, teme tih sastanaka bile su europske ambicije Albanije, jačanje jadransko-jonske suradnje s Grčkom te situacija u Ukrajini i napori za mirnu reintegraciju i približavanje Europskoj uniji.

Poslijepodnevni dio bio je posvećen sastancima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s vodećim ljudima nekoliko multinacionalnih kompanija.

  • +11
Bilateralni sastanci predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Davosu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.flickr.com

'Dogus grupa nastavlja ulaganja u Hrvatsku, Booking.com svojim je aktivnostima kao platforma pridonio većem dolasku turista u Hrvatsku, Google želi biti partner hrvatskoj IT industriji, a velika farmaceutska kompanija La Roche želi suradnju s hrvatskim zdravstvenim sustavom', rezimirao je Plenković.

Također, jučer se sastao s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom, a koja je u Hrvatsku uložila pet milijardi eura i pomaže u pripremi i u realizaciji projekata.

Predsjednik Vlade najavio je da će u današnjoj raspravi posvećenoj europskoj budućnosti zemalja jugoistočne Europe s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, koji je predsjedajući Europskog vijeća, uputiti poruke podrške uoči objavljivanja nove strategije Europske komisije o proširenju. 

U tom je kontekstu kazao da Europa više brzina postoji i danas i naglasio kako je važno da svaka članica odabere put kojim želi ići.

'Smatram da je za Hrvatsku, s obzirom da smo zadnja članica, na našu veličinu i naše reformske ambicije, dobro da budemo u tješnjem krugu europskog projekta i zato želim da i aktivnosti Vlade budu usmjerene ostvarivanju tih ciljeva', poručio je predsjednik Vlade.