NIŠTA OD ARANŽMANA

Linić odradio neugodne razgovore s MMF-om

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U Hrvatskoj boravi izaslanstvo MMF-a. U fokusu su Vladini planovi u ovoj godini, reforme i investicije. Razgovora o aranžmanu s MMF-om nije bilo, jer za tim nema potrebe...

Izaslanstvo predvodi zamjenica direktorice Fonda Nemat Shafik koja će razgovarati s predstavnicima HNB-a, poslodavcima i sindikatima, a već je održala sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem

MMF će ocjenjivati programe Vlade za fiskalnu konsolidaciju, mogućnost razvoja i kontrolu javnog duga, a istaknuti su dobri rezultati kada je u pitanju proračunska 2012. godina.

'Što znači da je Vlada u 2012. godini uspjela kontrolirati javne financije i ne bitnije utjecati na nova zaduženja s obzirom na proračunsku politiku', istaknuo je Linić.

Tema je bila gospodarski rast i ulaganja te koliko ćemo biti uspješniji nego lani, a pokrenuta je i inicijativa izmjene fiskalnog pravila

'Fiskalno pravilo je u recesiji skoro nemoguće realizirati. Zajedno s njihovim fiskalnim uredom pokušavamo ga modificirati i da uvažimo petogodišnju recesiju', pojasnio je Linić.

Fiskalno pravilo znači smanjenje udjela rashoda opće države u BDP-u za jedan posto. Pravila se moraju poštovati i ostaje pitanje hoćemo li ga mijenjati, zaključio je Linić. Što se tiče aranžmana s MMF-om, to nije bila tema, izjavio je Linić.


'To je ono što opet ostaje u rukama Vlade da ocijeni ako ima eventualnih poteškoća u upravljanju javnim dugom i da Hrvatska razmisli o mogućim aranžmanima. Kako u ovom trenutku nemamo posebnih teškoća u servisiranju dugova, domaćih ili stranih, o tome još ne razmišljamo u Vladi, niti je pokrenuta tema s jedne ili druge strane, neovisno o padu kreditnog rejtinga vis-à-vis agencije Standard & Poor's', zaključio je Linić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!