novcem građana

Linić bi da posrnula brodogradilišta spašavaju mirovinski fondovi, no je li to pametna ideja

16.11.2018 u 20:00

Bionic
Reading

Pulsko brodogradilište Uljanik, u čijem sklopu je i riječki 3. maj, i dalje je u velikim problemima. Radnicima su isplaćene minimalne plaće, oni su i dalje u štrajku, a i da nisu, ne mogu nastaviti s radovima jer nemaju repromaterijala. Plan za spas koji dovršava uprava još uvijek nije ni poslan u Europsku komisiju pa se svako malo javi netko s idejom za spas posrnulih brodograđevnih divova

Tako je bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić u intervjuu Novom listu poručio kako je 'apsurdno' da se oba brodogradilišta održavaju na životu jer su udaljena samo 80 kilometara jedno od drugog, a oba su u velikim problemima.

Rješenje je, kaže, 'otkantati' Danka Končara kao strateškog partnera jer on nema dovoljno novca za ulaganje u brodogradnju, a kao spas za Uljanik navodi prestanak brodogradnje i okretanje domaćim mirovinskim fondovima koji bi u Puli ulagali u turizam. Sve je za Linića bolje od dolaska Končara i ostalih 'stranaca'.

Linić je i ranije ove godine napominjao kako je ulazak mirovinaca u Uljanik ključan za spas brodogradilišta jer je 'to ulaganje hrvatskog novca u uslužne djelatnosti'.

Financijski analitičar i ekonomist Hrvoje Japunčić za tportal je pojasnio kako je za mirovinske fondove dobro da ulažu u turizam, ali i u sve druge djelatnosti za koje misle da bi im mogle donijeti prinos, tj. zaradu za članove.

'Nije previše važno u koji će sektor i projekte ulagati sve dok mogu zaraditi', rekao nam je Japunčić, no napominje da je situacija u Uljaniku prilično neizvjesna i da nije dobro da plan za njegovo restrukturiranje rade ljudi koji bi mogli brzo otići iz tvrtke.

'Plan su trebali napisati novi strateški partneri koji će se dugoročno vezati uz Uljanik', kaže Japunčić.

Ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić dodaje da sto milijardi kuna u mirovinskim fondovima mnogima djeluje atraktivno za razna ulaganja, no i podsjeća da je to novac pojedinaca, a ne državni novac, i da ga zbog toga ne bi trebalo ulagati u rizične projekte, posebice u vremenima niskih tržišnih prinosa.

Podsjetimo, radnici Uljanika počeli su u ponedjeljak popodne dobivati plaću za rujan, a kako je riječ o minimalcu, štrajk koji je počeo 22. listopada neće se prekinuti dok se ne isplati pun iznos, doznaje se od Štrajkaškog odbora.

Štrajk se u Uljaniku ne prekida dok se ne isplati puni iznos plaće za rujan, a u brodogradilištu rade samo kooperanti na polarnom kruzeru za australskog naručitelja, koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

U međuvremenu se traži dugoročno rješenje za restrukturiranje pulskog brodogradilišta, a bliži se i termin isplate plaće za listopad i još jedan proces obaveznog sindikalnog mirenja.

  • +18
Štrajk radnika Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL