KOMPLICIRAN ZAHVAT

Linić angažirao MMF zbog poreza na imovinu

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić angažirao je konzultante MMF-a i Svjetske banke kako bi mu pomogli oko uvođenja poreza na imovinu

Stručna skupina koju je ministar formirao još nije pripremila prijedlog zakona, a najveći su im problem nesređene katastarske knjige jer pola nekretnina još nije gruntovno proknjiženo pa je pitanje kada će se uopće model naći na ministrovu stolu, piše Večernji list

Sve češće ministar financija taj porez povezuje s reformom na lokalnoj razini, koja predstavlja veći pothvat, ali i gdje se zakonski prijedlozi očekuju s nestrpljenjem. Ministar zasad nema namjere provoditi radikalne reforme te predlagati ukidanje općina, ali njegove bi škare bile financijske.

Stručnjaci tvrde da je oporezivanje imovine najkompliciraniji porezni zahvat jer traži dobru pripremu, sposobnu poreznu službu, sređene knjige i izvrsnu administraciju. Zemlje koje su takav porez uvodile ranije, za to su se pripremale godinama. Institut za javne financije taj je porez naslovio s 'Mnogo vike nizašto', tvrdeći kako taj porez neće donijeti puno novca državnoj blagajni, već će stvoriti niz problema.

I Jugoslavija je taj porez uvela osamdesetih godina, no od njega se brzo odustalo zbog nerealno utvrđene osnovice za plaćanje poreza, nepotpunih evidencija i zato što uprave društvenih prihoda nisu dobro radile svoj posao. Je li se išta promijenilo u posljednjih 30 godina u tom pogledu?

Večernji piše kako se stječe dojam da je ministru važno samo da se porez uvede, bez obzira na brojna otvorena pitanja koja bi se kasnije rješavala u hodu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi