kaže ljubo jurčić

'Lex Agrokor je politički proces, da nije bilo njega, ne bi bilo ni povjerenika'

22.02.2018 u 10:27

Bionic
Reading

Tko će naslijediti Antu Ramljaka? Hoće li odlazak izvanrednog provjerenika ugroziti proces restrukturiranja Agrokora? Može li nova izvanredna uprava postići nagodbu u zakonskom roku? Burne događaje izazvane Ramljakovom ostavkom analizirali su emisiji 'U mreži Prvog', Ljubo Jurčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Mihaela Grubišić Šeba, financijska analitičarka, i Drago Munjiza, konzultant, bivši predsjednik uprave Konzuma.

'Spletom okolnosti, potezima i ugovorima koje je sklopio, za javnost je pretegnula njegova negativna percepcija. Budući da se ovdje radi dominantno i o političkom procesu, negativna percepcija šteti politici i on je trebao otići. Tu se radi o ugovorima koje je teško objasniti, iznos s jedne strane i s druge strane povezane osobe. Poslove su dobile firme u kojima je on radio, pa je to izgleda bilo prebacivanje novca na kompanije od kojih je on imao ili će kasnije imati koristi. To je u političkim procesima nedopušteno, kaže Jurčić.

'Da nije bilo lex Agrokora ne bi bilo ni povjerenika, njemu je zakon omogućio tu poziciju. Proces u Agrokoru ionako ne ovisi o njemu već i premijeru Andreju Plenković i njegovoj zamjenici Martini Dalić. Čudi me da mu oni ne mogu naći zamjenu', rekao je. 

Grubišić Šeba nije željela spekulirati o povjereniku, već smatra da bi Agrokor trebala voditi izvanredna uprava, stručni tim. 'Trebali smo nešto naučiti iz pogreške kada je koncern prerastao upravljačke kapacitet jedne osobe, vlasnika Ivice Todorića. Kada pogledate sve ove uprave, članovi uprava koji su optuženi i daju svoje iskaze, ispada da oni ništa nisu znali, da nisi sudjelovali ni u čemu, pa se pitam zašto su bili u upravi?!  Agrokor je godinama srljao u propast. Od 2012. kada je razina Euribora bila oko jedan posto, oni su se zaduživali po 10 posto na međunarodnom financijskom tržištu. Sve osobe, članovi uprava koji su potpisivali i ugovarali takve aranžmane su apriori krivi jer je to srljanje u propast', rekla je. 

Bivši predsjednik uprave Konzuma Drago Munjiza smatra da je bitno da se dobro moderira nagodba i da se ona provede te da se omogući proces restrukturiranja i da ne bude previše tužbi. 'Davno je trebalo formirati stalno povjereničko vijeće na koje povjerenik ima utjecaj u smislu izbora i da se konačno utvrde tražbine. Ističe kako bi nakon ovog iskustva manje trebalo ukazivati na jednu osobu, već bi trebao biti tim od nekoliko ljudi kako bi se međusobno kontrolirali. Mislim da je to bitno, da se vrati kredibilitet cijelom postupku', zaključio je. 

Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL