ISPOVIJED RUSKOG BANKARA

Poletajev: Todorić me prevario, a Ramljak je neprofesionalan

31.05.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev u intervjuu Večernjem listu otkriva pojedinosti o svom odnosu i pregovorima s obitelji Todorić te o nezadovoljstvu potezima povjerenika Vlade Ante Ramljaka

Govoreći o pregovorima s Agrokorom, Poletajev svjedoči da ga je Ivica Todorić prevario prikrivajući podatke o stvarnom stanju kompanije. 'Bio sam šokiran kada sam vidio koliko novca treba Agrokor. Rekao mi je da postoji rupa, pokazao svu dokumentaciju i tražio 100 milijuna eura, čime bi se pokrile obveze za poreze, plaće i dobavljače. Obveze po mjenicama nisu bile knjižene u bilancama, što se pokazalo velikim problemom', tvrdi Poletajev te ne isključuje tužbu protiv Todorića i drugih sudionika.

Međutim ističe da je za to još uvijek prerano. 'Ruska uzrečica kaže: bolje mršav kompromis nego debela tužba. Pokušat ćemo naći najbolje rješenje za sve', zaključuje Poletajev.    

Kada je riječ o novoj Upravi Agrokora, požalio se na neprofesionalnost i netransparentnost Ante Ramljaka te njegova tima. 'Važno je znati da je potrebno na tom području imati menadžment koji ima iskustva u tom segmentu u ovom važnom razdoblju za kompaniju. Izgleda da toga sada nema u Agrokoru. Nema dobre organizacije vezane uz tekuće poslovanje', ističe Poletajev za Večernji list.

Smatra da bi tim u Agrokoru morao unaprijediti segment maloprodaje kako bi se poboljšalo trenutačno stanje. Također, Poletajev zamjera Ramljaku netransparentno vođenje procesa. Tvrdi da nisu dobili jasnu informaciju o tome kako je potrošeno 80 milijuna eura zadnjeg kredita. 'Možemo pomoći. Bili bismo sretni da možemo sudjelovati u kreiranju novog strateškog plana', kaže Poletajev.

  • +4
Maksim Poletajev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ne slaže se ni s konceptom roll up financiranja. 'Naša procjena pokazuje da Agrokoru treba manje novca za likvidnost i da treba pronaći jeftiniji način financiranja kompanije nego što je to roll up. Trenutačni prijedlog za nas nije prihvatljiv jer smo mi najviše izloženi, za 1,1 milijardu eura', ističe Poletajev.

On odbacuje špekulacije da je Rusija kao država uključena u rješavanje problema s Agrokorom. Pritom napominje da je Sberbank međunarodna banka jer 49 posto kapitala drže američki, britanski, kanadski i ostali fondovi iz zapadnih zemalja.

'Vjerujte, nema političkih problema vezanih uz Agrokor. Radi se o čistom biznisu i kao kreditori samo želimo svoj novac natrag', zaključuje Poletajev.