MINERALNA NA BUBNJU

Laško pregovara s Česima o prodaji Radenske

25.09.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Slovenska skupina Pivovarna Laško (PL) ovih dana završava pregovore o prodaji Radenske češkoj kompaniji Kofola, nakon što jer svoju raniju ponudu povukla tvrtka Coca-Cola Hellenic, dok je manje izgledan uspjeh obiteljske tvrtke Polič koja za sada ostaje u igri, objavio je u četvrtak ljubljanski dnevni list Dnevnik u svom poslovnom prilogu pozivajući se na neslužbene informacije

Kofola, sa 700 zaposlenih, druga je najveća češka kompanija za punjenje i prodaju pića, a kupnjom Radenske želi ojačati svoj položaj u regiji.

Radenska godišnje proda stotinjak milijuna litara mineralnih voda i drugih pića, a PL, koja i nakon prodaje svojih dionica Mercatora ima još uvijek visoke obveze prema bankama, dobivenim sredstvima namjerava poboljšati svoje financijsko stanje. Knjigovodstvena vrijednost Radenske trenutno je oko 100 milijuna eura, dok vrijednost koju je ponudio potencijalni češki kupac nije poznata.

Kako navodi Dnevnik, skupina Pivovarna Laško (PL) čije su dionice na Ljubljanskoj burzi u zadnja tri mjeseca upeterostručile cijenu, nakon uspješne prodaje Mercatora planira i dokapitalizaciju i ulazak strateškog partnera, ali nije izgledno da će se to dogoditi još ove godine.