ŠTO SE DOGAĐA?

Kvadrat stana u Zagrebu 2000 eura: 'Cijene stanova su na vrhuncu, bazen kupaca se prazni'

06.05.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju portala Njuškalo, provedenom na uzorku od čak 156.000 nekretnina, cijene stanova i kuća u proteklih godinu dana porasle su više od osam i pol posto. Prosječne tražene cijene stanova rasle su gotovo deset posto, a kuća šest i pol posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju je probila razinu od 2000 eura po kvadratu, no rastu cijena stambenih nekretnina ipak se bliži kraj, kaže nam stručnjak

Rast cijena stanova u Hrvatskoj traje 40 mjeseci zaredom, točnije od početka 2016. Cijene stanova u Zagrebu samo unazad godinu dana porasle su 11 posto: u travnju je u glavnom gradu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2025 eura, čak 200 eura više nego u istom mjesecu lani.

Istovremeno Split bilježi čak 40 posto više tražene cijene od Zagreba. U travnju je tamo prosječna cijena stana po kvadratu iznosila 2859 eura. I ostatak najvećih hrvatskih gradova bilježi rast. Tako su tražene cijena stanova u Osijeku u godinu dana skočile za četiri posto te u ovom trenutku iznose 979 eura po kvadratu, dok Rijeka bilježi godišnji skok od pet posto. Ondje je prosječna tražena cijena kvadrata stana u prošlom mjesecu iznosila 1554 eura.

Rast traženih cijena stanova u Zagrebu prati i rast mjesečnih cijena najmova. Tako je, primjerice za stan veličine 50 kvadrata u posljednjih 12 mjeseci zabilježen skok od šest i pol posto. Tako je u travnju prosječna tražena cijena mjesečnog najma stana te veličine u glavnom gradu iznosila 473 eura, dok je u istom mjesecu lani ona iznosila 444 eura.

Od 2015. na ovamo najam stana od 50 kvadrata u Zagrebu je porastao 38 posto.

Direktor i osnivač nekretnine agencije Opereta, Boro Vujović, kaže nam kako je od prosječne cijene važniji podatak o prosječnoj realiziranoj cijeni koja iznosi oko 1800 eura po kvadratu. 'Tražena cijena je jedno, realizirana drugo. Cijene su visoke i zbog značajnog broja novogradnji na tržištu koje utječu na visoku traženu cijenu, ali realna cijena je ipak niža od one koja se traži, a vidljivo je i da se bazen potencijalnih kupaca pomalo prazni', kaže nam Vujović.

Prema njemu, na tržištu, pogotovo zagrebačkom, ima jako puno novogradnji koji će dovesti do stabilizacije cijene, zbog čega se ne očekuje daljnji rast. 'Mogući su kratki poremećaji zbog državnih subvencija, ali investitori su već smanjili svoja očekivanja jer se ne prodaje više tako lako i brzo kao što se prodavalo prije godinu dana. Moguća je mala korekcija naviše upravo zbog novogradnji', rekao nam je Vujović.

Naš sugovornik zaključuje mišlju kako se mnogi prodavatelji ponašaju kao 'pijani milijarderi', slično kao što su se ponašali i 2008., kada su bili nerealni po pitanju vrijednosti svojih nekretnina koje su prodavali: 'Ljudi koji prodaju trebali bi biti objektivniji u procjeni vrijednosti svojih nekretnina.'

  • +6
Kuća za odmor - ilustracija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Booking.com