ŠEF KOMPANIJE MRŠIĆ:

'Kupnja Žita najveća je akvizicija Podravke od 1993.'

21.04.2015 u 22:29

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka kupila je slovensko Žito, a transakcija je vrijedna 33 milijuna eura. Toliko je plaćeno za 51 posto dionica Žita dok će za cijelu tvrtku Podravka izdvojiti još gotovo pola milijarde kuna. O tome što to znači za Podravku, za Dnevnik HRT-a progovorio je šef kompanije Zvonimir Mršić

'Ovo je velik iskorak za Podravku i najveća akvizicija koju je Podravka napravila od 1993. te najveća transakcija u regiji. Sad se penjemo na preko 4,5 milijardi kuna prihoda i sudjelujemo u konsolidacijskom procesu u regiji Adria. Želimo povećati naš izvoz kako bismo za tri godine minimalno 40 posto ukupnih prihoda ostvarivali izvan ove regije', izjavio je u Dnevniku HTV-a predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Dodao je kako se radi prvenstveno o poslovnoj, a ne političkoj odluci.

'Imali smo malu pekaru s oko dva milijuna eura prihoda godišnje, a sada smo kupili dio biznisa koji ima 22 puta veći prihod, koji je doista industrija i s kojim smatramo da imamo mogućnost biti snažniji ponuditelj u gastro kanalima - hotelima i restoranima', poručio je.

Podsjetimo, riječ je o transakciji vrijednoj zasad 33 milijuna eura, koliko je plaćeno za 51 posto Žita dok će za čitavu tvrtku Podravka morati izdvojiti 64 milijuna eura ili skoro pola milijarde kuna.

Podravka se zadnjih tjedana spominjala kao favorit u završnim pregovorima za kupnju 51 posto Žita u vlasništvu Slovenskog državnog holdinga (SDH), investicijskog fonda Nove Ljubljanske banke i nekih drugih povezanih investicijskih fondova i osiguravajućih tvrtki. U igri za kupnju bio je i jedan investicijski fond iz Litve.

Podravka će nakon preuzimanja većinskog udjela morati objaviti i ponudu o preuzimanju ostalih dionica po istoj cijeni koju je dogovorila s većinskim prodajnim konzorcijem.

Vlasnici Žita su s Podravkom postigli cijenu od čak 180,1 euro za dionicu, što znači da će koprivnička kompanija ukupno za Žito izdvojiti čak 64 milijuna eura ili blizu pola milijarde kuna.