paket mjera pomoći

Krizne mjere Banskih dvora: Vlada će ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera? Evo što nas čeka

06.09.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Vlada će za dva dana objaviti paket mjera pomoći za građane i gospodarstvo uslijed energetske krize. Mjere će iznositi između šest i deset milijardi kuna, neslužbeno doznaje RTL

Paket će uključivati energetske dodatke umirovljenicima i povećanje najnižih mirovina. Vlada će povećati i neoporezive primitke kako bi se zadržala potrošnja i gospodarska aktivnost, a u dogovoru sa supermarketima ograničit će se i neke cijene namirnica.

RTL također neslužbeno doznaje da Vlada planira ograničiti cijene mlijeka, ulja, šećera, mljevenog mesa. Jak poticaj ići će i prema poljoprivrednicima.

Vlada će pomoći malim i mikro poduzetnicima, ali i većim gospodarskim subjektima koji će se kategorizirati prema potrošnji energenata, te proporcionalno dobiti pomoć.

Iako se objavljivalo da će se javne ustanove izjednačiti s kućanstvima, to se, prema neslužbenim informacijama RTL-a neće dogoditi nego će takve ustanove biti svrstane u poseban razred s nešto višom tarifom od kućanstava, ali ipak manjom nego što sada plaćaju.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Stjepan Čuraj izjavio je u utorak da vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera.

Na pitanje novinarke hoće li od 1. listopada poskupjeti struja za kućanstva, rekao je da, s ciljem umirenja i velikog dijela poduzetnika, tek može reći da drastičnog poskupljenja neće biti, a da to znači da će situacija ostati blizu onog kakva je bila i do sada. Upitan znači li da to da će vlada dodatno pomoći svim kućanstvima, Čuraj je odgovorio potvrdno, a na način da će 'utjecati na cijenu'.