nove tehnologije, novi problemi

Kriptovalute nakon kripte: Što mogu nasljednici vrijednog virtualnog blaga kada njihov vlasnik završi pod zemljom

25.07.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Kriptovalute su osvojile svijet, a brzim prodorom nove tehnologije javljaju se i mnoga nova pitanja na koja još nitko nema odgovor. Kako ih i treba li uopće regulirati, treba li ih prihvaćati kao sredstvo plaćanja, hoće li izazvati probleme u tradicionalnom financijskom sustavu, samo su neke od teških tema, a analitičari Business Insidera postavili su još jedno vrlo intrigantno pitanje

Upitali su se naime što s kriptovalutama kada premine njihov vlasnik? Kako do njih ako im nije ostavio lozinku za pristup virtualnoj riznici, mogu se li one uopće nasljeđivati i kako urediti cijelu tu zbrku.

Najveći je izazov s kriptovalutama, pišu u Insideru, to što je puno teže doći do njih nakon što korisnik umre jer su gotovo uvijek zaštićene brojnim šiframa i enkripcijama da ih se ne bi dočepali hakeri. Lozinka za nečije računalo ili korisnički račun samo je prva iako u većini slučajeva i nepremostiva prepreka za nasljednike.

Da bi se pristupilo većini kriptonovčanika, potreban je privatni ključ, nasumična kombinacija brojki i slova, slična vrlo jakoj lozinki. Kriptoburze koje nude uslugu skrbništva za valute mogu raspolagati imovinom vlasnika i nakon njegove smrti, no glavnina njih ne koristi tu uslugu, već ima posve privatne ključeve.

Neka od najvećih kriptotržišta, poput Geminija i Krakena, nude skrbništvo, isto kao i najpopularnija aplikacija za trgovanje, Coinbase. No što znači to skrbništvo u slučaju da vlasnik kriptonovčanika umre? Ako umre osoba koja je na računu imala kriptovalute, a s burzom ili aplikacijom za trgovanje nije ugovorila skrbništvo, onda nasljednici te osobe ostaju na suhom.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Dakle ako ne znaju privatni ključ za pristup burzi, mogu se pozdraviti s novcem. Naprimjer, 2018. godine, kada je osnivač kriptoburze QuadrigaCX Gerald Cotten navodno umro, pretpostavlja se da je pod zemlju s njim otišlo i do 250 milijuna dolara. I to nije bio samo njegov, nego i novac ulagača koji su mu povjerili svoju štednju kako bi je oplodio na dinamičnom kriptotržištu.

To za industriju u ovom trenu znači da su potrebna rješenja koja će spriječiti takve nemile događaje i uvesti nova što će učiniti kriptonovac lakše nasljedivim i dostupnim, a ne da smrću korisnika zauvijek ostane nedostupan. Coinbase je zasad otišao najdalje u tome jer su javnosti predstavili nacrte rješenja prema kojima bi korisnik novčanika imenovao nasljednike u slučaju smrti.

Taj proces ne bi trebao biti ni tehnički pretjerano zahtjevan jer Coinbase već ima opciju skrbništva, tj. ima pristup korisnikovim privatnim ključevima.

Kriptotvrtke koje ne nude skrbništvo vjerojatno će dodati edukativne alate kako bi upozorile korisnike da budu proaktivni po pitanju nasljeđivanja i činjenice da bi njihov kapital mogao zauvijek ostati zaključan nasumičnim nizom brojki i slova.

Konačno, i upravitelji mirovinskih fondova morat će se educirati o pitanjima kriptoimovine i izazovima koje ona postavlja jer sve više i više ljudi diljem svijeta dio štednje za umirovljenje izdvaja i za kriptovalute.