NOVA FINANCIJSKA PRAVILA

Kreditom dignutim u Beču kupite rabljeni auto bez PDV-a u Italiji

01.07.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Ministarstvo financija na svojim web stranicama dalo je niz odgovora na pitanje što znači ulazak Hrvatske u Europsku uniju za građane kad je riječ o porezima, financijama i carinama

Može li se otvoriti račun i dignuti kredit u bankama u inozemstvu?

Možete slobodno otvoriti račun u banci van Hrvatske i dignuti kredit.

Hoće li doći do pada cijena kreditnih, financijskih i osiguravateljskih usluga?

Banke i osiguravateljske kuće koje imaju sjedište u drugoj državi članici moći će pružati usluge i u Hrvatskoj. Veća mogućnost izbora odnosno veća konkurencija trebala bi dovesti do pada cijena, ali i povećanja kvalitete usluga.

Koliko novaca možete prenijeti preko granice?

Preko granice možete prenositi koliko god želite gotovine ili čekova, s tim da ako nosite više od 10.000 eura to morate pismeno prijaviti cariniku.

Kako će se kretati visina minimalne osigurane svote osiguranja u prometu?

Minimalne osigurane svote povećavaju se višestruko, čak četiri do deset puta. Temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti u slučaju štete zbog smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja najniža osigurana svota iznosit će do 42.000.000,00 kuna po štetnom događaju, a u slučaju uništenja ili oštećenja stvari do 8.400.000,00 kuna

Hoće li se ulaskom u EU oporezivati kamate na štednju građana?

Ne. EU ne nameće obvezu uvođenja kamata na štednju u porezni sustav država članica EU, već samo obvezu razmjene informacija o isplaćenim kamatama na štednju fizičkim osobama stranim državljanima.

Ako kupujem novi auto, brod ili avion u nekoj od država EU, plaćam li PDV? Plaćam li ga po stopi gdje sam ga kupio ili po stopi u Hrvatskoj?

Da. PDV će se plaćati i to po stopi u Hrvatskoj.

Primjenjuju li sve države članice EU iste stope PDV-a?

Ne, svaka država članica može sama odrediti koje će stope PDV-a imati, međutim najniža snižena stopa koja se primjenjuje samo na određene proizvode i usluge ne smije biti niža od 5 posto, a najniža standardna stopa ne smije biti niža od 15 posto.


Hoće li hrvatski građani moći ostvariti pravo na povrat PDV-a plaćenog prilikom kupnje roba u drugim državama članicama EU?

Ne, prema propisima EU jedan od uvjeta da bi se ostvarilo pravo na povrat PDV-a je da građanin nema prebivalište ili uobičajeno boravište u državama članicama EU.

Hoće li se plaćati PDV ako od građanina iz neke druge države članice EU kupujem rabljeni osobni automobil?

Ne. Ako kupujete rabljeni nećete platiti PDV ni u Hrvatsko ni u zemlji članici gdje je kupljen. Rabljenim se smatra automobil koji je stariji od šest mjeseci i koji je prešao više od 6000 km.

Hoće li liječenje u zdravstvenim ustanovama biti oslobođeno PDV-a?

Da, prema propisima EU koji su sada na snazi bolnička i medicinska njega oslobođena je od plaćanja PDV-a.

Hoće li se naplaćivati carina na robu za osobne potrebe kupljenu u zemljama članicama EU?

Ne. Promet između zemalja članica EU smatra se domaćim prometom dakle bez carinskih formalnosti i bez naplate carina.

Koje će biti promjene vezane za putnički promet od 01. srpnja 2013.?

U putničkom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura. Trenutno je dozvoljen unos u vrijednosti do 1.000 kuna.

Koje će biti promjene vezane za poštanski promet od 01. srpnja 2013.?

Ulaskom u Uniju prestaje sav carinski nadzor nad pošiljkama iz zemalja EU-a. Primjenjivat će se europska regulativa koja ima veća oslobođenja nego što je sad bio slučaj. Pošiljke iz država van EU-a vrijednosti do 150 eura bit će oslobođene carine, a PDV se plaća na vrijednost do 22 eura.

Ako se radi o poklonu koji vam netko šalje izvan EU-a, prema europskoj regulativi limit za olakšicu iznosi 45 eura. Trenutačni limit u Hrvatskoj je 300 kuna.