PROMJENA TRENDA?

Krediti poduzećima pali na godišnjoj, porasli na mjesečnoj razini

22.07.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Trend pada kredita poduzećima na godišnjoj razini, započet još u svibnju 2012. godine nastavljen je i u svibnju ove godine, no posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju i da su od početka ove godine krediti poduzećima blago porasli

Ukupni krediti nefinancijskim trgovačkim društvima za obrtna sredstva i investicije iznosili su u svibnju 69,3 milijarde kuna, što je oko 2 milijarde kuna manje nego u istom mjesecu lani, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u petak.

No, podaci HNB-a pokazuju i da su na mjesečnoj razini, prema travnju ove godine, krediti poduzećima zabilježili blagi rast od 0,6 posto, a u odnosu na kraj prošle godine viši su za 3 posto, odnosno za 2 milijarde kuna.

Prvenstveno je to posljedica rasta kredita za obrtna sredstva koji su krajem svibnja dosegnuli 37,6 milijardi kuna, kažu iz RBA te pojašnjavaju da su, uz mjesečnu stagnaciju, ali i godišnji pad od 535 milijuna kuna ili 1,4 posto, ovi krediti viši za 2,3 milijarde kuna ili 6,6 posto u usporedbi s prosincem 2015. godine.

Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u svibnju iznosili 31,7 milijardi kuna te su zabilježili mjesečni rast od 1,3 posto, dok su na godišnjoj razini nastavili s padom, i to za 1,5 milijardi kuna ili 4,6 posto.

Obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima, s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima, pokazuju kontinuirani pad na godišnjoj razini koji je prisutan od sredine 2012. godine. Međutim, promatrajući prema valutnoj strukturi, posljednji podaci pokazuju da je od veljače ove godine prisutan trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije dok istovremeno devizni krediti poduzećima, uključujući i kunske s valutnom klauzulom, nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini, ističu analitičari RBA.

Posljedično, dodaju, raste i udio kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije te je krajem svibnja dosegnuo 35,8 posto, odnosno 3,3 postotna boda više u odnosu na kraj prošle godine.

'Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti u ovoj godini podržana je i novim monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija. To bi trebalo povećati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po konkurentnijim cijenama, stoga i u nastavku godine očekujemo da će poduzeća pojačano koristiti kunske kredite u domaćim bankama', ocjenjuju analitičari RBA.