OD 1. travnja

Kreću poduzetnički vaučeri za plin: Provjerili smo tko sve ima pravo na pomoć i kako je može iskoristiti

17.03.2022 u 17:45

Bionic
Reading

Od početka travnja poduzetnici će se moći prijavljivati za vaučere za pokrivanje dijela troškova plina. Državna subvencija dio je interventnog Vladinog paketa za ublažavanje rasta cijena energenata, vrijednoga 4,8 milijardi kuna

Ovih dana očekuje se raspisivanje javnog poziva za dodjelu potpora na koji će se moći prijaviti mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh).

Dodjeljivanje vaučera je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a za odobrenje i raspodjelu potpora zadužena je agencija HAMAG BICRO.

Potpora će se dodjeljivati u iznosu od 15 lipa po kWh do najviše 1,5 milijuna kuna po pojedinom poduzetniku. Nakon odobrenja prijave poduzetnik će dobiti vaučer za svoje obračunsko mjerno mjesto s iznosom maksimalne subvencije, a moći će ga koristiti u narednih godinu dana.

Veličina subvencije po obračunskom mjernom mjestu računa se kao umnožak referentne potrošnje na tom mjernom mjestu u prethodnom referentnom razdoblju i iznosa subvencije 0,15 kn/kWh.

Poduzetnikov opskrbljivač plina razmjerno će odbijati trošak za potrošenu energiju u svakom mjesecu od travnja 2022. godine do ožujka 2023. godine od ukupne vrijednosti vaučera za pojedino mjerno mjesto.

Prijavljivanje će se odvijati aplikacijom, a ona će biti objavljena na internetskim stranicama HAMAG BICRO-a. Iz agencije kažu da će prijava biti jednostavna i brza, a sadržavat će samo upis OIB-a poduzetnika i broj obračunskog mjesta.

  • +7
Državna subvencija dio je Vladina paketa za ublažavanje rasta cijena energenata, teškog 4,8 milijardi kuna Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Sve tehničke pretpostavke pripremljene su i spremne za provođenje testne faze, kao i za početak prijava, koje su najavljene za 1. travnja', poručuju iz HAMAG BICRO-a, Vladine agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

HAMAG BICRO će na temelju prijave izračunati iznos potpore i izraditi dokument, a vaučer s iznosom potpore poslati opskrbljivaču. On će na temelju vaučera poduzetniku umanjivati račun za potrošnju dok ga ne potroši ili zaključno s računom za ožujak 2023. godine.

Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata obuhvaća i financijsku pomoć za socijalno ugrožena kućanstva te energetski dodatak umirovljenicima. Uz vaučere za subvencioniranje dijela troška, predviđeno je smanjenje stope PDV-a na pet posto za isporuke prirodnog plina obavljene u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Trošak subvencioniranja dijela cijene plina za kućanstva te mikro, male i srednje poduzetnike ukupno iznosi oko 1,2 milijarde kuna, a financirat će se prodajom emisijskih jedinica stakleničkih plinova na dražbi u Hrvatskoj.