TPORTALOV VODIČ

Stižu vaučeri za struju i grijanje: Provjerili smo tko sve ima pravo na financijsku pomoć, kako je iskoristiti i koje papire treba prikupiti

11.03.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Vlada je ovoga tjedna usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Među njima su i vaučeri za socijalno ugrožena kućanstva te energetski dodaci umirovljenicima. Provjerili smo tko sve ima pravo na novčanu pomoć te kako i kada će je moći ostvariti

Prema Vladinoj uredbi, maksimalna vrijednost mjesečne naknade za socijalno ugrožene kupce energenata povećava se s 200 na 400 kuna, a vaučeri više neće vrijediti samo za podmirenje računa za struju, nego i onih za plin i toplinsku energiju.

Novost je i to da se proširuje krug korisnika. Trenutno naknadu od 200 kuna za električnu energiju dobivaju korisnici zajamčene minimalne naknade (51.000 osoba) i korisnici osobne invalidnine te njihovi članovi kućanstva (40.000 osoba).

Po novom, pravo na vaučere imat će i 5700 korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Riječ je o građanima koji su stariji od 65 godina, nemaju mirovinu, a prihodovni im cenzus po članu obitelji ne prelazi 800 kuna.

Također, financijska pomoć bit će dostupna i udomiteljskim obiteljima te nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Pravo na naknadu po novim kriterijima vrijedit će od 1. travnja ove godine do 1. travnja 2023.

Ugrožene kategorije građana ostvaruju pravo na naknadu na temelju rješenja Zavoda za socijalni rad. Rješenjem se korisniku određuje pravo na subvencioniranje troškova energije u mjesecu u kojem je priznato pravo te svaki sljedeći mjesec, sve dok mu Zavod rješenjem ne utvrdi prestanak prava na naknadu za ugroženog kupca energenata.

Pritom treba naglasiti da korisniku prava po više osnova može biti priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata samo po jednoj osnovi, što znači da maksimalni iznos mjesečne naknade ne može prijeći 400 kuna.

  • +16
Vlada je početkom tjedna donijela 4,8 milijardi kuna težak paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pravo na subvenciju troškova energije može se iskoristiti u poslovnici Financijske agencije prilikom plaćanja računa za troškove energije uz predočenje osobne identifikacijske isprave, rješenja kojim je priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova energije.

Energetski dodatak za umirovljenike

Država će pomoći i umirovljenicima isplatom jednokratnog dodatka radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Taj tzv. energetski dodatak odnosi se na 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna, a iznos se kreće od 400 do 1200 kuna, ovisno o visini mirovine.

Tako će umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobiti jednokratnu naknadu u iznosu od 1200 kuna, oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna naknadu od 900 kuna, oni s mirovinom od 2000 do 3000 kuna naknadu od 600 kuna, a oni s mirovinom od 3000 do 4000 kuna dobit će naknadu od 400 kuna. Ukupan iznos te mjere za umirovljenike iznosi 480 milijuna kuna.

  • +8
Umirovljenici će dobiti jednokratan energetski dodatak Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Isplatu jednokratnog energetskog dodatka umirovljenici mogu očekivati u svibnju, a prije toga će im u travnju biti isplaćena povišica i zaostaci po osnovi redovnog usklađivanja mirovina.

Umirovljenici koji su čitav staž ostvarili u Hrvatskoj energetski dodatak dobit će automatski, uz isplatu mirovine. Oni koji imaju kombinirane mirovine, kao i prilikom isplate covid dodatka, morat će se prijaviti HZMO-u i dokazati da im ukupna mirovinska primanja iznose manje od 4000 kuna.

Morat će se prijaviti i oni umirovljenici koji primaju samo hrvatsku mirovinu, ali imaju nešto inozemnog staža. Oni će morati popuniti formular u kojem izjavljuju da ne primaju mirovinu iz inozemstva.

Isplata za navedene kategorije umirovljenika očekuje se mjesec kasnije (u lipnju). Energetski dodatak bit će zaštićen od ovrha, što znači da će i umirovljenicima pod blokadom u potpunosti sjesti na račun.

sve osim nogometa

Učitavanje...