KONČAR PREUZIMA BRODOTROGIR

Kraj višegodišnje privatizacijske sage trogirskog škvera

  • Autor: Mediaservis
  • Zadnja izmjena 06.04.2013 10:55
  • Objavljeno 06.04.2013 u 10:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povijesni je dan za Brodotrogir koji je dočekao kraj višegodišnje privatizacijske sage. Ugovor kojim se ovo društvo prodaje tvrtki Kermas energija Danka Končara potpisat će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji u Trogir stiže u društvu premijera Zorana Milanovića

Uspješno je okončana privatizacija i restrukturuiranje Brodotrogira, na koju radnici godinama s nestrpljenjem čekaju. Potpisom na kupoprodajni ugovor bit će riješen i zadnji administrativni korak i borba na tržištu može početi, rekao je direktor Kermas energije, Nenad Končar.

'To je kraj privatizacijske priče koja je dugo trajala. Smatramo da je to sretan kraj, ali ujedno i početak zajedničke borbe nas i radnika na svjetskom tržištu. Učinit ćemo sve da ta borba bude uspješna', kaže Končar.


Borbu nastavlja 900 radnika koliko ih je zadržalo radna mjesta, dok ih 300-tinjak odlazi s dobrim otpremninama. Društvo koje povijesno bilježi visoke gubitke kroz restrukturiranje traži šansu za profitabilnost, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji će danas potpisati ugovor u ime Vlade.

'Uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koji je izdano državno jamstvo, Vlada dodatno snosi troškove restruktiranja u iznosu od 380 milijuna', naglasio je Vrdoljak. Potpisivanju ugovora nazočit će i premijer Zoran Milanović. Uz tranzicijske troškove država treba isplatiti i troškove za zbrinjavanje viška zaposlenika - radi se o 50 milijuna kuna, a Končar će u idućim godinama unijeti još 2,4 milijarde uz što je priložio i jamstva u nekretninama u Istri, a ostatak pokriva korporativno jamstvo društva Kermas. Privatizacijski plan obuhvaća turističku djelatnost, servis megajahti, ali primarna djelatnost ostaje brodogradnja, zaključuje Končar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!