zbog poskupljenja goriva

Kraj ere letova od 10 eura: Ryanair najavio rast cijene aviokarata

11.08.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Ryanair u svojoj ponudi više neće imati letove po najnižim cijenama zahvaljujući velikom rastu cijena goriva, priopćio je šef te poznate niskobudžetne zrakoplovne kompanije

'Era karata od 10 eura je završila', rekao je izvršni direktor aviokompanije Ryanair Michael O'Leary. Prosječna cijena zrakoplovne karte tako bi trebala porasti s 40 na 50 eura u sljedećih pet godina, rekao je O'Leary za BBC. Ipak izvršni direktor ove aviokompanije nada se da će ljudi nastaviti letjeti unatoč povećanju životnih troškova.

Kako su zrakoplovne karte posljednjih desetljeća postale puno jeftinije, tako se i broj letova povećao. Aviokompanije poput Ryanair, Easyjet, Vueling, Wizz Air natječu se u ponudi što jeftinijih usluga bez dodatnih troškova.

S druge strane ne treba zanemariti činjenicu da je zrakoplovni promet jedan od najvećih zagađivača okoliša na svijetu. Komercijalni letovi čine oko 2,4 posto globalnih emisija ugljikova dioksida. S podizanjem svijesti o važnosti očuvanja okoliša, rasli su i pritisci na ovaj sektor pa se posljednjih godina sve češće provode i kampanje kojima se želi ljude nagovoriti na okretanje željezničkom prometu.

O'Leary ne smatra da je glavni krivac emisije ugljikova dioksida aviopromet, te puno gorim onečišćivačima zraka smatra cestovni i pomorski promet.

  • +7
Konferencija za medije Michaela O'Learyja, izvršnog direktora tvrtke Ryanair Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX