NESHVAĆENA PREMIJERKA

Kosorici o izlasku iz krize vjeruje dva posto građana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.08.2011 16:09
  • Objavljeno 01.08.2011 u 15:10
Ana Lisak Jadranka Kosor Đurđica Sumrak

Ana Lisak Jadranka Kosor Đurđica Sumrak

Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babic / CROPIX

Za razliku od premijerke Jadranke Kosor, velika većina građana Hrvatske i dalje je zabrinuta zbog krize, za koju smatraju da će potrajati još više od godinu dana ili više godina, pokazuje danas objavljeno istraživanje agencije GfK provedeno u srpnju na uzorku od 1.000 građana

Tek dva posto građana smatra da u Hrvatskoj više nema krize, a isto toliko računa da ćemo iz krize izići krajem godine. Da ćemo iz krize izići unutar godinu dana, smatra 12 posto anketiranih, a najviše, 79 posto, misli da će se ona nastaviti još tri ili više godina.

Posljedice utjecaja krize i dalje se u kućanstvima najviše odnose na smanjene troškove za odjeću i obuću, pokazuju rezultati istraživanja. Slijede ih smanjenje ili potpuno ukidanje troškova za razonodu te manji troškovi prehrane i osobne higijene.

Četvrtinu kućanstava pogodio je otkaz člana kućanstva na poslu, a 19 posto kućanstava osjeća posljedice smanjenja plaće ili njezina kašnjenja i neisplate.

Približno polovina anketiranih boji se gubitka posla, a 65 posto građana se slaže s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 23 posto ispitanih građana, a nezadovoljno 49 posto. Ne čudi stoga što njih 69 posto planira manje zaduživanje u sljedećih godinu dana (krediti, minusi, kartice i sl.).

Područja koja najviše zabrinjavaju građane u Hrvatskoj kada razmišljaju o budućnosti su ekonomska kriza i gubitak posla, pokazuje anketa GfK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi