PRIGNJEČE PRSTE

Konzum i Pevec moraju povući opasne rasklopive stolice

03.12.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Državni inspektorat objavio je danas obavijest u sklopu sustava razmjene službenih obavijesti između država članica Europske unije o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača RAPEX o povlačenju s tržišta dviju vrsta rasklopivih stolica te o zabrani stavljanja na tržište i uništenju jedne vrste dječje visoke stolice

Tvrtka Konzum s hrvatskog tržišta mora povući 53 komada rasklopive stolice za plažu robne marke Ricomax, proizvedenog u Kini. Taj proizvod također nije u skladu sa sigurnosnim zahtjevima te, uz ostalo, može uzrokovati pritiskanje i prignječenje prstiju, a tijekom ispitivanja statičkog opterećanja je došlo i do pucanja prednjeg okvira stolice.

S hrvatskog se tržišta mora povući i 95 komada sklopivog stolca Summerlife robne marke Bistro, proizvedenih u Vijetnamu, a koje distribuira bjelovarski Pevec. Na tom proizvodu postoje mjesta gdje korisnik može porezati ili prignječiti prste, navode iz Državnog inspektorata.

Uvozniku i distributeru, tvrtki Lesnina H, Državni je inspektorat izrekao obveznu mjeru zabrane stavljanje na tržište i uništenje 98 komada dječje visoke stolice robne marke Trade Line, proizvedene u Italiji. Ova je odluka objašnjena nesukladnošću tog proizvoda sa sigurnosnim zahtjevima, budući da je prilikom ispitivanja pasivniog zadržavajućeg sustava proba kosog bloka prošla kroz otvor za noge.

RAPEX je sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama o proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, ukoliko u zakonodavstvu Zajednice ne postoje konkretne odredbe s istim ciljem.

Hrvatska je u sustav RAPEX ušla 1. srpnja ove godine, odnosno punopravnim članstvom u Europskoj uniji, a kontaktna točka za razmjenu podataka u sklopu sustava je Državni inspektorat, odnosno Odjel sigurnosti proizvoda Službe nadzora u području zaštite potrošača.

Državni inspektorat je na taj način povezan s Europskom komisijom i kontaktnim točkama u ostalim državama članicama te sve informacije o opasnim proizvodima razmjenjuje s Europskom komisijom i drugim nadležnim tijelima u Hrvatskoj.