GOSPODARSKA SURADNJA

Konzul vabi Slavonce u Panamu

  • Autor: S. Rapaić
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 18:40
  • Objavljeno 15.03.2010 u 18:12
DSC06589

DSC06589

Izvor: tportal.hr / Autor: Sanja Rapaić

Prvo odredište nedavno imenovanog Generalnog konzula Republike Paname za Europsku uniju bila je Požega. Konzul Fahrudin B. Handanović, jedan od poznatijih svjetskih bankara, susreo se gradonačelnikom Požege Zdravkom Ronkom te s vodećim požeškim gospodarstvenicima koji se nadaju da bi se tvrtkama izvoznicima iz tog grada uskoro mogla otvoriti vrata velikog južnoameričkog tržišta s čak 700 milijuna stanovnika

I sam gospodarstvenik i bankar s dugogodišnjim stažem, konzul Fahrudin B. Handanović u Gradskoj je kući čelnim ljudima požeških tvrtki Zvečevo Spin Valis Orljava i Kutjevo, predstavio svoju diplomatsku asocijaciju sa željom da potakne gospodarstvenike na izvoz preko svjetskih bankarskih korporacija koje okuplja, SWISS Hannover i Fia. d.o.o za Hrvatsku.

'Kontakti i poslovi uspostavljaju se preko vodećih bankarskih asocijacija, a imamo dobro riješene financijske i robne puteve. To znači da je hrvatskoj kompaniji, koja dobije zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda, plaćanje u potpunosti zagarantirano i ne moraju dalje brinuti kako će ići prodaja samih proizvoda. U ovo vrijeme kada upravo otežana naplata robe u Hrvatskoj i nelikvidnost stvaraju velike probleme proizvođačima, vrlo je značajno imati odgovor na pitanja oko naplate, jer upravo je to temelj zdravog poslovanja', rekao je za tportal konzul Handanović, istaknuvši da je Panama kao bescarinska zona, interesantno tržište, no samu cijenu proizvoda, na tom i okolnim tržištima, morat će pomno dogovarati sami hrvatski gospodarstvenici.

Kako doznajemo, na tržištu Latinske Amerike sve je veći interes za prehrambenim proizvodima iz Europe, pa bi se tako na policama zemalja te regije uskoro mogle naći i čokolade Zvečevo. Predsjednik uprave i vlasnik tvornice Zvečevo Zdravko Alvir zainteresiran je za dvosmjerni promet roba, što znači da bi se kakaovac uvozio iz Južne Amerike, nakon čega bi se tamo vraćao 'ugrađen' u čokolade.

Slično bi bilo i s vodećom hrvatskom tvornicom košulja Orljava, koja bi iz zemalja Južne Amerike nabavljala tkanine, a potom bi dio asortimana gotovih košulja plasirala na tamošnje tržište, no zbog relativno malih količina, morat će se povezati i s drugim dobavljačima. Kada je u pitanju plasman robe na tako veliko tržište, problem malog kapaciteta podjednako muči sve izvoznike, jer bi se moglo desiti da potražnja za njihovim proizvodima bude znatno veća od proizvodnog kapaciteta.

Konzulu Paname za EU, svoj je proizvodni program predstavila i tvrtka Kutjevo, čija je graševina već postala nadaleko poznat brend, no tvrtka planira i dalje jačati izvoznu orijentaciju.
Na stolovima stanovnika Južne Amerike uskoro bi se moglo naći i ekstra djevičansko bućino ulje koje jedina u Hrvatskoj proizvodi tvrtka iskusnog agronoma Ivana Grbića.

Kako doznajemo, na tržištu Latinske Amerike sve se manje traži suvremeni namještaj ravnih linija, a kupci se sve više okreću klasičnom, masivnom namještaju, zbog čega se i požeška tvrtka Spin Valis nada da bi na tom velikom tržištu mogla pronaći mjesto za svoje proizvode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!