NAJNOVIJI PODACI HNB-A

Konverzija švicarca pojela strana ulaganja, ali Grčiću to nije problem

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 12.01.2016 14:24
  • Objavljeno 12.01.2016 u 14:24
Branko Grčić

Branko Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Izravna strana ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su 666 milijuna eura, objavila je u utorak Hrvatska narodna banka, a gotovo 78 posto tog iznosa došlo je iz prodaje Tvornice duhana Rovinj (TDR) britanskom British American Tobaccu (BAT) krajem rujna. Ukupan iznos ulaganja prepolovljen je zbog konverzije kredita u švicarskim francima koji je otjerao banke u gubitak

Na prvi pogled, statistika je alarmantna, no za nešto bolje razumijevanje bilance stranih ulaganja potrebno je reći da se ona sastoji od tri stavke. Prva i najzanimljivija su izravna vlasnička ulaganja koja su u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 904 milijuna eura.

Iduća stavka, koja je srušila vrijednost ukupne sume ulaganja, jest zadržana dobit kompanija koja je zbog konverzija kredita potonula na minus 379,5 milijuna eura. Konačno, tu je i stavka dužničkih instrumenata koja je u plusu 141,5 milijun eura.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Branko Grčić prije dva mjeseca prognozirao je da će inozemna strana ulaganju u Hrvatsku ove godine iznositi oko milijardu eura.

'Prognozirao sam da će se izravna strana ulaganja dignuti iznad milijarde eura jer sam imao informaciju da će British American Tobbaco uplatiti novac za preuzimanje TDR-a. Međutim, očito je konverzija kredita u švicarskim francima novi moment koji je doveo do negativne zadržane dobiti', objašnjava za tportal Grčić.

Analitičari Raiffeisena kažu kako je evidentno da je uslijed knjiženja gubitaka banaka uzrokovanih konverzijom švicarskog franka došlo do negativnog iskaza zadržane dobiti u trećem prošlogodišnjem tromjesečju. 'To je posljedično dovelo i do iskazane negativne vrijednosti u stavci ulaganja u djelatnost financijskog posredovanja koja je u razdoblju od prvih devet mjeseci 2015. također zabilježila negativnu vrijednosti od oko 600 milijuna eura', objašnjavaju analitičari Raiffeisena.

'Kad odbijete iznos konverzije, prognoze od milijardu eura bi se gotovo obistinile, ali imamo novi moment koji je doveo do negativne zadržane dobiti bankarskog sektora. To je ove godine vrlo specifično', dodaje Grčić.

Grčić kaže da za ocjenu cijele godine treba pričekati rezultate četvrtog lanjskog kvartala. Pretpostavlja da će ukupna ulaganja biti na razini 2014., koja je pak bila daleko bolja od 2013. Podsjetimo, u 2014. izravna strana ulaganja u Hrvatsku su iznosila 2,87 milijardi eura te su bila četiri puta viša u odnosu na 2013. godinu.

'Ako dođemo do razine 2014., to će pokazivati da se stvari u tom dijelu pomiču, sve pod pretpostavkom da isključimo utjecaj ovih slučajnih događaja. Najnoviji makroekonomski rezultati izuzetno su pozitivni, mogli bi biti poticaj investitorima da se lakše odluče na investicije u Hrvatskoj', poručio je Grčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!