slobodni govori u saboru

Mlinarić pozvao Jandrokovića na štrajk glađu dok premijer ne odgovori kada će Hrvatska tužiti Srbiju

11.07.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) zatražio je u ponedjeljak odgovor od premijera Andreja Plenkovića kada će Hrvatska tužiti Srbiju zbog odštete za zatočenike srbijanskih logora, a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da štrajkaju glađu ispred Vlade dok im premijer ne odgovori.

„Pozivam Jandrokovića da u ponedjeljak u 9 ujutro on i ja štrajkamo glađu ispred Vlade da premijer odgovori na pitanje koje muči na desetine tisuća ljudi, koji umiru u prosjeku s 53 godine“, rekao je Mlinarić u saborskom govoru na slobodnu temu.

Podsjetio je pritom kako je to pitanje premijeru postavio prije tri mjeseca, no odgovor još nije dobio.

Vlada i premijer još uvijek ignoriraju moj upit, ali i požurnicu predsjednika Sabora, kazao je Mlinarić dodavši kako je to „omalovažavajuće za Sabor, a uvredljivo i ponižavajuće za sve hrvatske logoraše, od kojih su mnogi već otišli na onaj svijet“.

„Premijera ponovno pozivam da mi odgovori i iskazujem možda naivno nadanje da njegova šutnja nije posljedica straha od moguće reakcije koalicijskog partnera SDSS-a ili briga za europsku budućnost Vučićeve Srbije“, rekao je zastupnik DP-a.

Raukar: Ako se ne pokrenemo Jadran bi mogao biti bara

Urša Raukar Gamulin (ZLB) upozorila je da se u Hrvatskoj ne govori dovoljno o klimatskim promjenama koje se tiču mora, unatoč zabrinjavajućim pokazateljima.

Vijest da je početkom srpnja na Mljetu izmjerena temperatura mora od 30 stupnjeva, a u Splitu od 28, morala bi nas ozbiljno zabrinuti i pokrenuti konkretnu akciju protiv klimatskih promjena i zagrijavanja Jadrana, istaknula je navodeći da je unatrag 20 godina prosječna temperatura Jadrana porasla za jedan i pol stupanj.

Ako se hitno i odlučno ne okrenemo mjerama, ako se lokalne jedinice i sami građani ne budu brinuli za obalu i more, prijeti opasnost da Jadran za 10 do 20 godina postane bara, naglasila je.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) upozorava da globalna ekonomska kriza, pandemija, inflacija i rat u Ukrajini donose veću razinu ekonomske nejednakosti i siromaštva, a kod nas je stopa rizika od siromaštva već na 30 posto.

Hajdaš-Dončić: Univerzalni temeljni dohodak

Stoga se pita je li vrijeme za novi društveno-ekonomski hrvatski konsenzus, bi li se moglo pričati o univerzalnom dohotku? Neke zemlje EU-a, poput Finske, Njemačke i Španjolske, uvele su jednu od inačica univerzalnog temeljenog dohotka.

Španjolska vlada je prije godinu i pol za 850 tisuća kućanstava uvela novčanu naknadu od tisuću eura, podsjetio je Hajdaš Dončić i naglasio da taj dohodak mora biti pravo svih, a osobito onih najugroženijih, da mogu preživjeti ovu i početak iduće godine, jer svi nagovještaju recesiju.

Dario Zurovec (Fokus) kaže da je Hrvatska uvela euro, no još nije riješila „švicarce“. Šokiran sam koliko to sporo i inertno djeluje, dodaje, javili su mi se sugrađani da im neke stvari nisu riješene iako se vuku od 2014.

Pozvao je Vrhovni i Ustavni sud te zastupnike da podrže sto tisuća građana koji su zbog „švicarca“ u ogromnim problemima.

Mario Kapulica (HDZ) ističe da globalna kriza neće stati, nego će se produbljivati pa je stoga važno da i zastupnici šalju poruku ozbiljnosti, dosljednosti i staloženosti u traženju najboljih rješenja.

Dalija Orešković (Centar) pobrojala je više pitanja na koja bi trebali odgovoriti HDZ i premijer.

Ova vlast je, kaže, dužna predočiti sve ugovore, memorandume i prešutne dogovore koji sklopljeni s MOL-om, trebaju dati jasan i uvjerljiv odgovor kako misle u uvjetima galopirajuće svjetske krize zaštiti hrvatske energetske interese, jesu li hrvatske vlasti u razdoblju u kojem je Martina Dalić bila ministrica financija, odnosno gospodarstva, a njen muž član Uprave Ine doista poduzele sve da zaštite hrvatske interese itd.