izbjegnuta kriza

Prekinut štrajk u norveškom energetskom sektoru, nastavlja se transport plina i nafte u Europu

06.07.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Norveška vlada intervenirala je u utorak i prekinula štrajk u energetskom sektoru, rekli su čelnik sindikata i ministrica rada, signaliziravši da je otklonjena opasnost pogoršanja krize u opskrbi Europe plinom. Radnici na naftnim platformama u Norveškoj stupili su u noći s ponedjeljka na utorak u štrajk kako bi izborili više plaće u razdoblju visoke inflacije.

Sindikat Lederne odbio je prošlog tjedna povećanje plaća između četiri i 4,5 posto, koje su dogovorili čelnici drugih sindikata i poslodavci. Inflacija je u svibnju iznosila 5,7 posto. Štrajk je u srijedu trebao biti proširen, što bi značilo da bi do subote, prema udruzi naftnih kompanija NOG, dnevni izvoz plina bio smanjen za nešto više od milijun barela ekvivalenata nafte (boe), ili 56 posto.

Vlada je u utorak poručila da ne planira intervenirati u spor. "Odgovornost je socijalnih partnera pronaći rješenje za svaki sukob", rekla je zamjenica ministra rada Maria Schumacher Walberg. Navečer su 'promijenili ploču' i pozvali predstavnike sindikata i poslodavaca na razgovor. Nakon sastanka čelnik Ledernea objavio je da prekidaju štrajk.

„Radnici će se vratiti na posao što je prije moguće. Otkazujemo planirano proširenje (štrajka)", rekao je Audun Ingvarsten, potvrdivši da je štrajk završio.

Ministarstvo rada odvojeno je potvrdilo da je iskoristilo pravo na intervenciju.

"Norveška igra ključnu ulogu u opskrbi Europe plinom, a planirano proširenje štrajka imalo bi ozbiljne posljedice po Britaniju, Njemačku i druge zemlje. Utjecaj (na opskrbu) bio bi dramatičan, s obzirom na aktualnu situaciju u Europi", rekla je ministrica rada Marte Mjoes Persen.

U najgorem mogućem scenariju, Belgija i Velika Britanija od subote ne bi dobivale plin iz Norveške, priopćio je operator plinovoda Gassco, zbog rizika zatvaranja Sleipnera, čvorišta za transport plina u Sjevernom moru.