POŽELJNO ZANIMANJE

Koliko zarađuju stečajni upravitelji

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najave o masovnim stečajevima povećale su interes za posao stečajnog upravitelja. Počesto stigmatizirano zvanje javnost drži 'unosnim poslom', pa se pri svakom novom stečaju postavlja pitanje koliko će zaraditi stečajni upravitelj

Prihodi stečajnog upravitelja definirani su Uredbom o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrada stečajnim upraviteljima iz 2003. Stečajni upravitelj dobiva nagradu unovčenjem stečajne mase. Ima pravo na nagradu za izvršene poslove stečajno upraviteljske službe, uz naknadu za troškove, piše Glas Slavonije.

Visinu nagrade, u vrijeme zaključenja stečajnog postupka, određuje stečajni sudac uzimajući u obzir opseg poslova i rad stečajnoga upravitelja te vrijednost unovčene stečajne mase. Konačna nagrada stečajnom upravitelju obračunava se primjenom tablice vrijednosti unovčene stečajne mase i postotaka, a ograničava se na maksimalni iznos od 300.000 kuna

Prema toj tablici, nagrada stečajnom upravitelju u slučaju kada je vrijednost unovčene stečajne mase 1.000 - 10.000 kuna je 15 - 20 posto, od 10.000 do 100.000 kuna 10 - 15 posto, od 100.000 do 500.000 kuna sedam do 10 posto, 500.000 do 2.000.000 kuna pet do osam posto, od dva do tri milijuna kuna dva do pet posto, a u slučaju da je unovčena stečajna masa preko tri milijuna kuna, za svakih daljnjih milijun kuna obračunava se nagrada u visini od jedan posto (10.000 kuna).

Pravilnik definira i druge, pa i iznimne situacije. Uvjeti za polaganje stručnog ispita za stečajnog upravitelja nalažu da ga može polagati osoba sa završenim sveučilišnim studijem u trajanju od najmanje četiri godine. Prijava za polaganje podnosi se Ministarstvu pravosuđa. Cijena za polaganje jednog ispita je 1.350, a za popravni 580 kuna.

U Ministarstvu pravosuđa navode da je stručni ispit za stečajnog upravitelja od 2007. do 2011. položio 61 kandidat.

Perica Mitrović stručni ispit za stečajnog upravitelja položio je prije 10 godina i od tada proveo 20-ak stečajeva, a upravo privodi kraju stečaj Đakovštine. Kaže, ovisno o veličini stečaja i dužini blokade tvrtke - toliki se i problemi stvaraju. Ako je stečaj otvoren pod zakonskim uvjetima - 60 dana blokade, odnosno 21 dan za prijavu, tada ga je mnogo lakše provesti jer se nisu nagomilali problemi koje sama blokada izaziva.

Broj stečajnih upravitelja govori da to nije unosan nego ad hoc posao, znači 'malo ga ima, malo ga nema' i mnogi stečajni upravitelji imaju stalni radni odnos, a stečajni posao im je dopunski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi