POSLOVNI REZULTATI ZA 2009.

Kerumu će glave doći hotelski biznis

Fani i Željko Kerum

Fani i Željko Kerum

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Rezultati Kerumovih tvrtki za prošlu godinu pokazuju da ga od propasti spašava još uvijek isplativa trgovina, dok ga u provaliju vuku nekretnine i hotelski biznis, piše Business.hr

Od četiriju njegovih tvrtki, prema podacima za 2009. koje su dostavile Financijskoj agenciji, pozitivno posluje samo trgovački lanac Kerum. Preostale tri tvrtke, od kojih se dvije bave hotelskim biznisom (Neva Kerum i Adriatica), a jedna nekretninama (Igosa), u milijunskim su gubicima.

Ukupni prihodi trgovina Kerum smanjeni su, piše Business.hr, pet posto, na 1,37 milijardi kuna, a dobit je porasla gotovo deset puta, na 12,67 milijuna kuna. Za rast dobiti zaslužan je izostanak izvanrednih rashoda koji su u 2008. iznosili više od 83 milijuna kuna, a u 2009. milijun kuna.

'Kerumovi rezultati su sasvim solidni ako se uzmu u obzir okolnosti na tržištu prošle godine. Smanjili su kratkotrajnu imovinu za 40 milijuna, što znači da su povećali efikasnost. Iz financijskog izvješća je vidljivo da su povećali dug drugima, a smanjili potraživanja. Drugim riječima, dobro su se snašli prošle godine', komentirao je za Business.hr poslovno izvješće analitičar koji je želio ostati anoniman.

Hotelski biznis Kerumu je prošle godine donio samo gubitke. Tvrtka Neva Kerum, u čijem su vlasništvu hoteli Neva i Centra, lani je ostvarila samo 28,97 milijuna kuna prihoda, što je pad 40 posto, a gubitak je povećan na 27,5 milijuna kuna.

Neva Kerum je vlasnik i tvrtke Adriatic, u čijem su vlasništvu hotel Marjan Hilton, Vila Rosina na Bačvicama, još jedan hotel koji tek čeka građevinare te SRC Bene na Marjanu.

Adriatic je prošle godine ostvario 15,84 milijuna kuna prihoda, pet posto manje, a gubitak je povećan na 6,07 milijuna kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi