ZABORAVLJENA SOLIDARNOST

Kerum iseljava Peveca u Splitu

29.01.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Zabrinut za sudbinu radnika Peveca, u prosincu je Željko Kerum predložio da najveći hrvatski trgovci solidarno preuzmu radnike propalog poslovnog carstva Zdravka i Višnje Pevec. Inicijativa splitskog poduzetnika oduševila je Zdravka Peveca, koji je tada rekao da 'tako razmišlja svaki pravi gospodarstvenik i svaki pravi Hrvat'. Od pozvanih poduzetnika Kerumovu ideju načelno je prihvatio Ivica Todorić, no čini se da su 'pravi Hrvati' skloni brzom zaboravu

Tako je inicijator Kerum ne samo zaboravio na svoj prijedlog zbrinjavanja osamdesetak radnika splitskog centra, nego im sada čak onemogućuje rad, za razliku od Zadra i Bjelovara, koji su imali više sluha za tvrtku Pevec d.o.o. u stečaju, pa će u tim gradovima centri nastaviti poslovanje.

Splitski Pevec je prostor unajmio od tvrtke Koteks koja je u vlasništvu tvrtke Kerum, a uza sva nastojanja i želju da se pregovara, stečajni upravitelj nije naišao na razumijevanje splitskog poduzetnika. Darko Šket zatražio je od Keruma novi ugovor o najmu istog ili pronalaženje alternativnog, manjeg prostora. Pravnica Kerumove tvrtke poručila mu je na to da nemaju o čemu razgovarati dok se svi računi za protekle mjesece ne plate, inzistirajući da se Pevec hitno iseli. U Pevecu su nam kazali da u odnosu na ostale vjerovnike to nije moguće platiti, ali nije upitno plaćanje za budući period. Zatražili smo komentar na navode stečajnog upravitelja u tvrtki Kerum, ali smo ostali bez odgovora.

Nakon Jokera na splitskoj Brodarici, poduzetnik i gradonačelnik Kerum početkom prošle godine najavio je gradnju novog trgovačkog centra, Joker 2, upravo na mjestu današnjeg Koteksa na Gripama, gdje se nalazi splitski Pevec. S obzirom na financijske teškoće u kojima se nalazi, teško je očekivati da će uskoro krenuti u takav pothvat, uostalom na prodaju svog trgovačkog lanca Kerum je prisiljen kako bi izbjegao Pevecovu sudbinu.