GDJE JE NESTAO MINISTAR?

Kalmeta izbjegao dolazak na GSV

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 30.11.2009 14:40
  • Objavljeno 30.11.2009 u 13:34
Jadranka Kosor na sjednici GSV-a

Jadranka Kosor na sjednici GSV-a

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) sindikati su još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo načinom rada tog tijela. Štoviše, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić napustio je sjednicu i prije njenog kraja

Prema riječima Damira Jakuša, predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske, sjednice GSV nemaju smisla sve dok se odluke budu donosile preglasavanjem, a ne dijalogom.

'U budućnosti trebamo poraditi na načinu funkcioniranja GSV-a. Mišljenja smo da bi ovo tijelo trebalo utjecati na ono što će se dogoditi, a ne samo da se izjašnjavamo o gotovim odlukama s da ili ne', rekao je Jakuš.

S njim se nije složio glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, ističući da su sporazumno dogovorena pravila igre u GSV-u i da je prema Zakonu o radu GSV savjetodavno tijelo.

'Naravno da je bolje da se postigne konsenzus, ali to nije moguće oko svake odluke. Osim toga, mislim da je među samim sindikatima loša međusobna komunikacija i zbog toga izlaze s nekoordiniranim stavovima', ustvrdio je Jakelić.

Inače, na današnjoj sjednici GSV je većinom glasova podržao Vladin prijedlog izmjene Zakona o obveznom osiguranju, prijedlog tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika i prijedlog broja radnih dozvola za strance u 2010. godini. Predstavnici sindikata su glasali protiv sva tri prijedloga.

Za iduću godinu predviđeno je 6.948 radnih dozvola za strance, od kojih 948 novih. Od tog broja je najviše dozvola za građevinarstvo (300), brodogradnju (243) i turizam (138).

'Ove godine za strance je bilo predviđeno više od 10.000 dozvola, od čega je bilo iskorišteno 41 posto. Uzimajući u obzir potrebe i trenutno stanje na tržištu rada, zaključeno je da broj dozvola smanjimo za 40 posto', istaknula je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sindikati su odbili taj prijedlog, objasnio je Jakuš, jer im je neprihvatljivo da se izda ijedna radna dozvola za strane radnike dok imamo sve više nezaposlenih.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan izvijestio je da je GSV podržao prijedlog uvođenja jedinstvene nagrade za odvjetnike za cijeli prvostupanjski postupak, i to u stambenim, radnim i imovinskim sporovima te sporovima o pravima djeteta. Time je, prema njegovim riječima, 'unesena socijalna klauzula i poboljšana je učinkovitost nagrađivanja'. Također, prema novim tarifama odvjetnik će moći naplatiti samo četiri podneska u prvostupanjskom postupku.

'Obuhvatili smo oko 1/3 sporova novim tarifama. Naravno, ne mislimo da su time zaštićeni svi siromašniji građani, ali to će djelomično pokriti pravo na besplatnu pravnu pomoć', mišljenja je Pičuljan.

Za sindikate je to neprihvatljivo, jer je obuhvaćen samo dio sporova, dok su ostali u kojima, prema riječima Jakuša, također sudjeluju obični građani, izuzeti iz novog tarifnog sustava.

Iako se očekivalo da će sjednici GSV-a prisustvovati i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, on se nije pojavio. Kako se moglo čuti, spriječile su ga druge obveze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi