bioekonomija

Kako zaustaviti pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj? Farmeri; financiranjem solarnih i bioplinskih elektrana

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 09.10.2019 09:28
  • Objavljeno 09.10.2019 u 09:28
Mlijeko

Mlijeko

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Europska Komisija za razdoblje od 2021. do 2027. predlaže dodjelu 10 milijardi eura za hranu i prirodne resurse, uključujući bioekonomija u okviru programa Obzor Europa, a tu šansu trebala bi iskoristiti i Hrvatska, smatra Igor Rešetar, predsjednik Radne skupine za mlijeko Hrvatske poljoprivredne komora

Do sada je već deset zemalja EU uvelo bioekonomiju u svoja plaćanja u drugom stupu, a Hrvatska poljoprivredna komora u tome vidi šansu za hrvatske poljoprivrednike, smatra Igor Rešetar, predsjednik Radne skupine za mlijeko Hrvatske poljoprivredne komore koji je sudjelovao na sastanku Radne skupine za mlijeko i mliječne proizvode u Europskoj komisiji.

Na sastanku u Bruxellesu raspravljalo se o stanju u proizvodnji i traženju mlijeka i mliječnih proizvoda, priopćili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

U priopćenju se ističe kako je s obzirom na konstantan pad proizvodnje mlijeka, broja grla i broj proizvođača u odnosu na EU prosjek, potrebno hitno poduzimanje mjera od strane Ministarstva poljoprivrede RH. Smatraju kako je jedan od načina i financiranje solarnih panela te bioplinskih postrojenja na poljoprivrednim gospodarstvima.

'Potrebno je omogućiti financiranje i instaliranje (solarnih i bioplinskih) elektrana snage 30 kW i veće kao oblika elektrana koje bi omogućile dodatni izvor financiranja na poljoprivrednom gospodarstvu', ističe Rešetar dodajući kako i druge države EU na takav način pomažu svojim farmerima, a zbog konkurentnosti na tržištu i domaći proizvođači bi morali imati minimalno jednaku pomoć.

Prosječne cijene mlijeka u Europi su se stabilizirale posljednjih mjeseci na 0.34 eura/2,55 kn/kg, istaknuto je na sastanku u Bruxellesu, navode u HPK-u te dodaju kako izgleda da će u najgorem slučaju ostati stabilne barem srednjoročno, s obzirom na to da su tržišta dobro uravnotežena.

Krava

Krava

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Broj krava za klanje se smanjio se za 1,8 posto, dok je proizvodnja mlijeka rasla za 1,1 posto. Prodaja mliječnih proizvoda je porasla je za tri posto u 2018. godini, dok je prodaja mliječnih proizvoda od 2012 povećana za 18 posto, a proizvodnja porasla za 14 posto. Oko 25 posto mliječnih proizvoda će se u 2019. staviti na skladišta i biti prodani sa skladišta, što je povećanje za 3 posto u odnosu na 2018. godinu. Rast zaliha na skladištu u zadnjih pet godina u zadnjih 5 godina povećan je za čak 40 posto. Cijena u otkupu ne raste podjednako jer se proizvodnja povećava pa prerađivači ne mogu pratiti rast cijena.

Zbog stanja u stočarstvu u EU potrebno je veću pozornost posvetiti ugovorima koje se sklapaju s drugim trgovinskim asocijacijama i državama, jedan je od zaključaka sa sastanka. Naglašeno je i kako mladi poljoprivrednici trebaju veću potporu da bi se odlučili na ostanak na postojećim gospodarstvima.

Predstavnici HPK u Bruxellesu su reklli kako je potrebno u Hrvatskoj zatražiti pošteniji i korektniji odnos prema proizvođačima mlijeka kako je to primjerice u Njemačkoj, gdje u odnosu na cijene mlijeka na policama, čak 27 do 37 posto iznosa u trgovini sudjeluje u formiranju otkupne cijene mlijeka, i samo takav prerađivač koji ima sklopljen ugovor može sudjelovati u opskrbi državnih, javnih institucija.

Ministarstvo poljoprivrede bi s prerađivačkom industrijom trebalo dogovoriti pošten i korektan ugovor te poduzeti mjere da se prerađivačka industrija složi s takvim sustavom prema primjeru drugih država članica, zaključuju u HPK-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!