na nogama

Proizvođači pšenice nezadovoljni ponuđenim otkupnim cijenama od 0,95 do 1,20 kn/kg

01.07.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Ponuđene otkupne cijene pšenice ovogodišnjeg roda kreću se od 95 lipa do 1,20 kuna po kilogramu, a kako proizvođači time nisu zadovoljni preporučuje im se da pšenicu uskladište u silosima i čekaju pravi trenutak za prodaju tržišnih viškova, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare strukovne grupacije biljne proizvodnje pri HGK Županijskoj komori Osijek

Po iznijetim podacima, u Osječko-baranjskoj županiji pšenicom je zasijano više 50 tisuća hektara, a u ovogodišnoj se žetvi očekuje prinos veći od šest tona po hektaru.

Viši stručni suradnik Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad izvijestio je kako se očekuje urod od oko 320 tisuća tona pšenice, što će biti oko 10 posto više nego prošle godine, a prvi otkosi ječma pokazuju da bi prinos mogao iznositi i sedam tona po hektaru.

Po prvi put se nakon puno godina očekuje istovremena žetva pšenice, ječma i uljane repice, a ako vremenski uvjeti dopuste žetva bi mogla biti završena u idućih desetak dana, ističe Nad.

S obzirom da su proizvođači imali veća ulaganja po jedinici površine oni očekuju otkupnu cijenu od 1,20 do 1,30 kuna za kilogram, dok prve najave otkupljivača govore o cijeni koja se kreće od 1,00 do 1,20 kuna. Stoga se proizvođačima preporuča da uskladište urod, budu strpljivi i naknadno razgovaraju o uvjetima prodaje, kazao je Nad.

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić istaknuo je kako se cijene kod velikih otkupljivača kreću od 0,95 kuna za pšenicu treće klase, do 1,20 kuna za prvu klasu, a sumnja kako je u pitanju "dogovor velikih otkupljivača", jer je cijena, s obzirom na cijenu repromaterijala i ostala ulaganja, "sramno niska".

Brlošić smatra kako bi otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj trebala biti kao na frankfurtskoj burzi, gdje je veća od 1,30 kuna za kilogram, a vjeruje i da bi proizvođači tom cijenom mogli biti zadovoljni.

Nekada smo pšenicu prodavali po 1,30 kuna za kilogram, a kilogram kruha bio je tri kune. Danas pšenicu prodajemo po jednu kunu za kilogram, a kilogram kruha je deset kuna. Bojim se ovako nisku cijenu pšenice građani neće osjetiti te da će i dalje plaćati ekstremno visoke cijene pekarskih proizvoda, ustvrdio je Brlošić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić predstavio je novi Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu žitarica, koji donosi obvezu sklapanja ugovora otkupljivača i proizvođača te javnu objavu uvjeta otkupa, koji sadrže osnovne elemente ugovora, poput cijene i kvalitativnih parametara.

Pravilnik je usklađen i sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prati da kod sklapanja ovih ugovora i otkupa žitarica ne bude manipulacija sa zakonom, poručio je Karalić.