ĐURO ĐAKOVIĆ MONTAŽA

Kako su zbog havarije u Fukušimi Nijemci pobjegli iz Slavonije

06.12.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Razišli su se njemački koncern Bilfinger i brodski Đuro Đaković Montaža nakon osam godina. Tvrtka je prešla u domaće vlasništvo, a čine ju dosadašnja tri člana uprave s predsjednikom Dragom Čugurom te jednim pridruženim. Proces registracije tvrtke kojoj se vraća stari naziv Đuro Đaković Montaža je pri samom kraju. Prodaja je rezultat strateške odluke njemačkog Bilfingera koji je napravio zaokret promijenivši fokus s investicijskih projekata na usluge u industriji

Brodski montažerski div, koji je bio dio energetskog poslovanja njemačkog Bilfingera, prema podacima Poslovne Hrvatske prošlu je godinu završio s gubitkom od 47,8 milijuna kuna dok je uprihodio gotovo 510 milijuna kuna.

Iz tvrtke koja zapošljava 830 radnika pak najavljuju kako ove godine očekuju skromnijih 40 milijuna eura prihoda. Najvećim dijelom će ga ostvariti na europskom tržištu, posebice u europskim zemljama u kojima prije ulaska Hrvatske u EU nisu bili toliko prisutni zbog radnih dozvola, a posebice u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Mađarskoj, Švicarskoj i Mađarskoj.

Najviše posla u zapadnoj Europi na izgradnji novih elektrana

Iz Uprave brodske Đuro Đaković Montaže ističu kako najviše rade na investicijskim projektima koji se odnose na izgradnju novih elektrana u zapadnoj Europi.

Brodska tvrtka se vratila u ruke domaćih vlasnika zbog promjene strateškog fokusa njemačkog Bilfingera. Nijemci su smanjili investicijski portfolio na ekonomski zahtjevnom tržištu usluga za termoelektrane, izvijestila je voditeljica odnosa s javnošću ĐĐ Montaže Tea Duvnjak. Prodaja tvrtke provodila se kao management buy-out pod vodstvom dosadašnjeg direktora Drage Čugure. S detaljima ugovora zbog tajnosti, kažu, ne izlaze u javnost.

Strateški zaokret nakon eksplozije u Fukušimi

Bilfinger je pak strateški zaokret napravio samo dvije godine nakon što je stigao u ĐĐ Montažu, doznaje tportal iz brodske kompanije. Do tada su bili fokusirani na prilično jako njemačko tržište u energetskim investicijskim projektima, posebice nuklearnim elektranama. Nakon havarije u japanskoj Fukušimi stvari se mijenjaju i u Njemačkoj, zbog čega to tržište doživljava svojevrstan šok. Projekti su zaustavljeni kako u nuklearnim, tako i u konvencionalnim termoelektranama, objašnjavaju u Upravi brodske ĐĐ Montaže. Tada je u Bilfingeru pala strateška odluka o izlasku iz ĐĐ Montaže te o preusmjeravanju fokusa na ono što im je dugoročno isplativije, odnosno usluge u industriji.

6986,417928,394326,43254