BEZ PRIVILEGIJA

Kako su Slovenci 'preoteli' HEP-u hrvatsku Vladu?

20.06.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Dario Janković, predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu, rekao je u Dnevniku 3 HTV-a da cijena električne energije nije bila jedini kriterij prema kojem je slovenska tvrtka Gen-i pobijedila na natječaju dobave struje za Vladu

Janković je rekao da je drugi bio kriterij tzv. zelene nabave (iz obnovljivih izvora energije) koji je zadovoljio i HEP. No cijena je ipak bila presudna, rekao je Janković.

Postupak javne nabave sa strogim kriterijima počeo je u travnju i od tri ponuđača izabrali smo najbolju ponudu. HEP je bio na trećem mjestu. Nema privilegija u procesima javne nabave, rekao je Janković.

Podsjetimo, dva dana nakon što su predstavili svoju ponudu za distribuciju električne energije kućanstvima - slovenska tvrtka Gen-i objavila je kako je pobijedila na natječaju za dobavu struje za 35 ministarstava i ureda državne uprave. Tvrde da je njihova ponuda bila 9 milijuna kuna povoljnija od HEP-ove.

I Državni ured za javnu nabavu djelomično je potvrdio njihove navode. Sve to dolazi u razdoblju u kojem je HEP povisio svoje cijene kako bi, tvrdili su u Vladi, mogao realizirati investicije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je da je javna nabava za opskrbu električnom energijom transparentna, da vrijedi za sve pa tako i za državu.

Grčić je tako odgovorio na novinarsko pitanje hoće li, ako bude najpovoljnija, i država nabavljati struju od slovenske tvrtke Gen-i koja je je najavila 12,5 posto manju cijenu od HEP-ove.

Slovenska tvrtka Geni-i najavila je niže cijene električne energije u odnosu na HEP-ove i ostalu konkurenciju. Ponude je jučer predstavila i njemačka tvrtka RWE Energija, koja također nudi jeftiniju struju od HEP-a.

Iz HEP-a su najavili da rade izračun te će izaći s novom ponudom. Očekuje se i kako će HEP malo pojeftiniti struju. Stoga se postavlja pitanje što su građani HEP-u plaćali godinu dana otkako je struja poskupjela 20 posto - investicije kojih nije bilo, neracionalno poslovanje ili nešto drugo?

Jankovićev nastup u Dnevniku 3 možete pogledati ovdje