NAKON SLUČAJA MAMIĆ

Kako se preko offshore tvrtke može utajiti porez?

20.11.2015 u 08:45

Bionic
Reading

Uskok izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamić između ostalog tereti za utaju poreza. Na teret mu stavljaju izvlačenje milijuna kuna preko offshore tvrtaka. Samo po sebi osnivanje offshore tvrtke nije kazneno djelo. Domaće tvrtke mogu slobodno raditi s offshore kompanijama. Međutim u nekim slučajevima radi se samo o fiktivnim poslovima sve kako bi se smanjile porezne obaveze

Offshore poslovanje najjednostavnije se može definirati kao poslovanje izvan matične zemlje. Takve tvrtke osnivaju se najčešće u zemljama poreznim oazama.

Većinom je riječ o malim otočnim državama (na primjer Dominikanska Republika, St. Kitts i Nevis, Bahami, Maršalski otoci itd) od kojih su neke pod izravnom kontrolom bogatih stranaca. Oni su za sebe uredili zakonodavstvo da im jamči anonimnost, privatnost i zaštitu imovine ako rade preko offshore tvrtaka.

Porezni rajevi žive od priljeva svježeg novca

U pravilu, porezne oaze imaju nulte ili vrlo niske porezne stope, birokracija gotovo da ne postoji – tvrtku ili račun moguće je otvoriti preko interneta u nekoliko minuta za malen iznos (godišnja je naknada par stotina dolara) i jamči se tajnost financijskih podataka. Takve zemlje žive od stalnog priljeva svježeg novca.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić objašnjava kako poduzetnici i kapital bježe u offshore oaze i ondje imaju središte tvrtke, jer su im povoljniji uvjeti poslovanja.

'Porezna oaze nisu nužno povezane s prevarama. Ljudi onamo odlaze jer u matičnim zemljama imaju nesnosne poreze. S tim se može povezati slučaj naših sportaša koji su prijavljeni u Monte Carlu ili umirovljenika koji se ne žele vraćati u Hrvatsku jer ih tu čeka golem porez od 40 posto', ističe Brkanić u razgovoru za tportal.

Spektar legalnih poslovnih aktivnosti koje možete imati preko poreznih oaza širok je. U njima možete držati svoje dionice i ostale vrijednosne papire, registrirati brod ili jahtu kako biste smanjili takse i potpuno se oslobodili plaćanja poreza na prihode ostvarene brodskim prijevozom i čarterom, ili osnovati offshore tvrtku za razne usluge (financijske, informatičke, inženjerske i dr.)

Fiktivni poslovi s offshore tvrtkom

Ukratko, transferiranje novca na koji je plaćen pripadajući nacionalni porez u porezne oaze u potpunosti je legalan poslovni potez. Ako to nije slučaj, tada govorimo o utaji poreza

Primjer kako se to najčešće radi imate u infografici.

Offshore tvrtka registrirana u poreznoj oazi ispostavi račun za fiktivne usluge (konzultantske, marketinške) hrvatskoj firmi. Taj račun domaća kompanija plaća doznakom u inozemstvo na račun te offshore tvrtke koji je obično otvoren u nekoj od susjednih zemalja.

Ispostavljeni račun offshore tvrtke hrvatska firma evidentira kao trošak u svojim poslovnim knjigama i time umanjuje poreznu osnovicu.

Inozemna offshore i domaća tvrtka vlasnički su povezane, a doznačeni novac podiže se u gotovini s računa otvorenog u susjednoj zemlji. Novac se zatim unosi u Hrvatsku bez prijave na državnoj granici i njime se kupuju nekretnine, automobili, jahte ili dionice.