FORTUNE SAVJETUJE

Kako i gdje investirati 2011. godine?

19.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Časopis Fortune sastavio je dream team koji se sastoji od pet vrhunskih menadžera, koji se bave investicijama i koji su voljni izložiti svoje konkretne ideje te tako podijeliti svoju mudrost s ostatkom svijeta. Premda se ne slažu oko nekih bitnih tema, kao što je kupnja zlata, svi ipak dijele prilično slična stajališta oko tržišnih prilika

Dugoročno gledajući, postavlja se pitanje je li SAD dobro mjesto za ulaganje? Mnogo je brige oko američke fiskalne budućnosti i ekonomskog rasta (ili pada), ali SAD je i dalje dobro mjesto za investiranje – jer ima veću vrijednost nego ostale zemlje. Naravno, troškovi rada vrlo su bitna varijabla; dok u Europi i Japanu rastu, kao i u većini tržišta u razvoju, troškovi rada u SAD-u opadaju. No ipak, dio Fortuneovih stručnjaka smatra da individualni investitori iz SAD-a najviše griješe tako što ulažu u SAD, prvenstveno u obveznice. Uvriježena činjenica među investitorima jest ta da je veće zarada s dionicama. Obveznice su dug, a dionice kapital.

No što savjetuju stručnjaci? Potaknuti čestim nejasnoćama, članovi Fortuneovog tima ističu kako je vrijednost samih dionica precijenjena. Njihov je savjet vrlo jednostavan - ne kupovati dionice uopće! Zašto? Zato što ih svatko svugdje u svijetu posjeduje.

Kreditne su kartice jedno od najprivlačnijih područja trenutačno, no zato što je prihod od imovine vrlo visok. Uz njih, vrlo su privlačne i male kapitalizirane banke, koje mogu iskoristiti konsolidaciju financijskog sektora.

A što je sa zlatom? Investiranje u zlato u proteklih nekoliko godina učinilo je mnoge ljude sretnima, jer je cijena zlata dramatično porasla. Prvi i najvažniji čimbenik koji utječe na cijenu zlata jest dolar. Kada dolar 'pada', raste cijena zlata. Danas je cijena zlata približno 1.400 dolara. Je li ga dobro kupovati po toj cijeni? Po pitanju zlata, stručnjaci nisu suglasni. Zašto? U svijetu ima sve manje zlata, pa se stoga kupnja zlata možda čini dugoročnom investicijom. Međutim, zlato je vrlo promjenjiva roba. I to svakako valja imati na umu. Dok jedan stručnjak nikako ne savjetuje štednju u zlatu, drugi podupire takav oblik investicija, a treći pažljivo savjetuje da se pet do deset posto imovine ipak uloži u zlato, jer nikad se ne zna u kojem će smjeru cijena zlata ići u budućnosti. Opet, postavlja se pitanje ima li nizak postotak štednje u zlatu smisla?!
Premda ekonomija može stagnirati ili opadati, i dalje će postojati snažna potražnja za igraćim konzolama i motorima za zamjenu freona, kao i sličnim stvarima o kojima mnogi od nas uopće ne razmišljaju!

Bogatstvo iz razvijenih zemalja prelazi u zemlje u razvoju. Kako prihodi rastu, raste i potražnja za hranom. Ljudi jedu sve više piletine, govedine, svinjetine, što povećava potražnju za žitom. A zemlje u razvoju imaju sve mlađu i mlađu populaciju, koja jede sve više. No u ovakva tržišta nije poželjno ulagati, osim ako ne očekujemo povrat dobiti za 20 ili 30 godina. Kratkoročno gledajući, jednostavno nije isplativo.

Fortuneov dream team otkriva kako se može zaraditi i na toksičnom materijalu. Primjerice, neka tvrtka kupi toksični materijal po deset centi, a proda ga za 20 centi. Ili ga pohrani te na taj način može zaraditi dobar novac.

Područje informacijske tehnologije (IT) jedno je od najdinamičnijih sektora svjetske ekonomije. Radi se o izrazito širokom i interdisciplinarnom području i praktički nema ljudske djelatnosti u kojoj izravno ili neizravno ne pridonosi njezinom razvoju. Najbolje IT tržište na svijetu je SAD. Radi se o sektoru koji proizvodi vlastite proizvode, koji te proizvode izvozi, koji je dobar u tome, a ostatak svijeta voli to što radi. Najbolji je primjer Apple. To je sektor koji udvostručuje i utrostručuje gotovinu. Nekad je zarada bila puno veća, danas je nešto smanjena, jer se konkurencija pojavila u Kini i Indiji. Ali u svakom slučaju te tvrtke leže na ogromnim količinama novca, koji samo čeka kao tempirana bomba. Cijena nije visoka, ali je zarada spektakularna.