PRAKTIČNI SAVJETI

Kako do uspješnog financiranja uz IKT projekte

25.08.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Informacijska i komunikacijska tehnologija (IKT) dio je skoro svake naše interakcije i svijeta koje nas okružuje, stoga ne čudi da su projekti vezani uz nju među najisplativijim ulaganjima

Još od kraja 2013. godine, kada je raspisan prvi javni poziv za sufinanciranje malih i srednjih poduzeća putem strukturnih fondova EU, ovaj se način financiranja pokazao kao odlična prilika za male i srednje poduzetnike s konkretnim projektima i idejama.

IKT sektor jedno je od najvećih područja obuhvaćenih ovim natječajima, a specifično je zbog svoje polivalentnosti. O pokrivenosti IKT sektora unutar fondova EU i konkretnim prilikama za male i srednje poduzetnike razgovarali smo s Renatom Minković, stručnjakinjom za EU fondove iz Hrvatskog Telekoma.

Koji su EU fondovi vezani za IKT sektor dostupni Hrvatskoj i koliko sredstava nude?

Hrvatskoj je za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine na raspolaganju više od osam milijardi eura iz fondova kohezijske politike. U Europskoj strategiji Europa 2020, jedan od jedanaest tematskih ciljeva EU-a je poboljšani pristup, korištenje te kvaliteta IKT-a, u okviru inicijative Digitalna agenda za Europu s ciljem širenja brzog interneta, te korištenja prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta za kućanstva i tvrtke. IKT se može pojaviti skoro u svakom projektu, kao i u temama poput istraživanja, inovacija, konkurentnosti.

Za područje Regionalne konkurentnosti u pripremi su natječaji za bespovratna sredstava za ulaganja u poslovnu infrastrukturu, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, za inovacije kroz primjenu IKT-a te kapacitete za istraživanje, razvoj i inovacije.

Uskoro se očekuje novi natječaj za primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije malih i srednjih poduzeća, ali koja posluju u područjima s nižim indeksom razvijenosti. Namjera je bespovratnim potporama potaknuti uvođenje novih i/ili poboljšanje postojećih rješenja, a EU sufinanciranje u tom natječaju iznosit će do 90 posto, dok će iznos pojedinačne potpore biti od 100.000 do 1.500.000 kuna. Između ostalog, HUP će se angažirati da se program ICT innovation voucher, koji se provodi u EU, počne provoditi i kod nas, jer osigurava brzo povlačenje sredstava i poduzetnicima omogućava njihovo kvalitetno korištenje. Radi se o vaučerima vrijednosti do deset tisuća eura za investicije u poslovanje preko weba, web trgovine, servise i sl.

U skoroj najavi je i natječaj za male i srednje poduzetnike ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna za podizanje konkuretnosti u turizmu s ciljem poticanja investicija u izgradnju novih, proširenje kapaciteta i/ili povećanje kvalitete postojećih hotela, uključujući diversifikaciju ponude hotela na usluge koje hotel prethodno nije nudio.

U pripremi je i natječaj za poslovnu infrastrukturu namijenjen i turističkoj poduzetničkoj infrastrukturi za regionalne agencije, poduzetničke inkubatore, jedinice lokalne samouprave i drugo, u kojem će dio sredstava biti uložen i u IKT infrastrukturu. Čak i u Programu ruralnog razvoja od 2014. do 2020. gofine ističe se potreba povećanja korištenja informatičkih tehnologija, odnosno stavlja naglasak na telekomunikacijsku infrastrukturu za proizvođače i obiteljska gospodarstva te njihovo ulaganje u informatičku opremu i računalne programe, kao materijalnu imovinu.

Cijeli intervju s pročitajte OVDJE