VILIM RIBIĆ

'Josipović eksploatira mlade unatoč novoj pravednosti'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2012 16:54
  • Objavljeno 25.05.2012 u 16:54
Vilim Ribić Matica sindikata

Vilim Ribić Matica sindikata

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Čelnici Matice hrvatskih sindikata upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare da Vlada prijedlogom zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje želi oslabiti sindikate te najavljuju žalbu Međunarodnoj organizaciji rada

Glavna tajnica Matice Mirela Bojić upozorava da se Vladinim prijedlogom vrlo malog broja članova sindikata kao kriterija za sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata u kolektivnim pregovorima, poslodavce potiče na osnivanje žutih sindikata.

Za Maticu je problematična i pozicija strukovnih sindikata koji prema njezinim riječima prema preblagim kriterijima ulaze u pregovaračke odbore sindikata.

To će, smatra Bojić, dovesti do slabljenja pregovaračke snage sindikata jer će strukovni sindikati zastupati uske interese svoga članstva.

U Matici spornim drže i prijedlog o maksimalno tromjesečnom razdoblju produžene primjene kolektivnih ugovora te predlažu rok od godine dana.

Vlada prijedlogom zakona o reprezentativnosti želi zadati udarac sindikalnom jedinstvu, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Prava Vladina namjera, prema njegovim riječima, nije poticanje kolektivnog pregovaranja nego slabljenje sindikata. To neće proći, kaže Ribić, najavljujući obraćanje Međunarodnoj organizaciji rada.

Ribić se osvrnuo i na zapošljavanje u Uredu predsjednika Republike, prosvjedujući zbog zapošljavanja osoba s visokom stručnom spremom za plaću od 1.600 kuna. Smatra da osobe visokih kvalifikacija trebaju imati primjerena primanja, a ne da ih se, kako je rekao, eksploatira unatoč proklamiranju 'nove pravednosti' kao mota predsjednika Ive Josipovića.

Prema nacrtu prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje koji je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio na svojem profilu na Facebooku, reprezentativan bi bio sindikat koji ima najmanje deset posto članova u odnosu na ukupan broj članova sindikata zaposlenih kod poslodavca, odnosno poslodavaca koji djeluju na području za koje se kolektivno pregovara.

Strukovni sindikati za stupanje u kolektivne pregovore morali bi imati najmanje trideset posto radnika iste struke odnosno zanimanja, u odnosu na ukupan broj radnika te struke zaposlenih kod poslodavca ili poslodavaca za koje se sklapa kolektivni ugovor.

Stupanjem na snagu novoga zakona prestala bi važiti odredba članka 262. Zakona o radu koja omogućuje vremenski neograničeno produljenje kolektivnih ugovora.

Kolektivni ugovori koji su istekli, a na dan stupanja na snagu zakona o reprezentativnosti i dalje se produženo primjenjuju, prestali bi se primjenjivati danom sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najdulje tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona.

Kolektivni ugovori koji nisu istekli, a kojima je ugovorena produljena primjena mogli bi se produženo primjenjivati do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najdulje tri mjeseca od isteka roka na koji su bili sklopljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!