SPREMNA LOKACIJSKA DOZVOLA

Ježićev Dioki traži investitora za postrojenje u Zagrebu

26.07.2011 u 19:16

Bionic
Reading

Dioki je dobio lokacijsku dozvolu za kogeneracijsko postrojenje u Zagrebu u čiju gradnju namjerava uložiti približno 25 milijuna eura, priopćeno je iz Diokia

S obzirom na trenutnu financijsku situaciju tvrtke, Dioki će ovu potencijalnu investiciju prezentirati institucijama i provjeriti interes kod financijskih i potencijalnih suinvestitora, kaže se u priopćenju.

Kako se doznaje, gradnja bi nakon pronalaska suinvestitora trajala dvije godine.

Kogeneracijsko postrojenje s plinskom turbinom, snage do 35 megavata električne energije, proizvodit će paru za petrokemijski proizvodni proces te električnu energiju koja će uvelike premašivati potrebe samog Diokija.

Ukupno bi se godišnje proizvelo oko 250.000 megavatsati od čega bi se 160.000 megavatsati moglo plasirati u javnu električnu mrežu.

Kogeneracija je istodobna proizvodnja električne i toplinske energije iz jednog izvora koja osim veće energetske učinkovitosti pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Mogućnost rada bez vanjske električne mreže u slučaju ispada mreže pridonijela bi ukupnoj pouzdanosti svih postrojenja na lokaciji koja su zbog složenih kemijskih procesa vrlo osjetljiva i na kratkotrajne prekide napona, kažu u Diokiju.

Uprava tvrtke Dioki o rekonstrukciji postrojenja za proizvodnju etilena

Uprava tvrtke Dioki d.d. na proširenoj sjednici u sklopu mjera za racionalizaciju poslovanja donijela odluku o prikupljanju ponuda i možebitnom raspisivanju međunarodnog tendera za rekonstrukciju postrojenja za proizvodnju etilena u Zagrebu, izvijestili su iz te tvrtke.

Iz Diokija ističu da je s raspoloživim količinama sirovine, koje isporučuje Ina, postrojenje kapaciteta 90.000 tona etilena godišnje, u 2010. ostvarilo proizvodnju od svega 45.000 tona, a trend smanjenja isporuka sirovine nastavlja se uz istovremeni nerealan rast cijena glavnog energenta prirodnog plina.

Stoga više nije moguće osigurati dalji ekonomski isplativ rad tog postrojenja bez dodatnih ulaganja u prilagođavanje kapaciteta raspoloživim količinama sirovine, te snižavanja sadašnje potrošnje energenata po jedinici proizvoda.

Kako navode, kroz planiranu opsežnu rekonstrukciju pogona smanjio bi se proizvodni kapacitet i prateći energetski resursi prilagodili smanjenim potrebama za energentima, uz održanje postojeće količine proizvoda.

U sklopu smanjivanja kapaciteta razmotrila bi se i isplativost zamjene dijela postojećih kapaciteta za generaciju pare postrojenjem za kogeneraciju, za koje je već ishođena lokacijska dozvola.

Kroz takvo smanjivanje i prateću modernizaciju kapaciteta značajno bi se smanjili troškovi rada kroz postignute uštede na energenatima te osigurali uvjeti za nastavak ekonomičnog rada cijelog proizvodnog lanca etilen-polietilen u Zagrebu, navode iz Diokija.