ARAPI SUVLASNICI

Jat se gasi i stvara se Air Serbia

30.07.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Avio kompanija JAT prestat će postojati prvog kolovoza kada će tvrtka Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati suvlasnik srpske aviokompanije

Skupština JAT-a danas će službeno odobriti strateško partnerstvo sa Etihadom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Etihad će kupiti 49 posto JAT-a i a država će sa preostalih 51 posto ostati većinski vlasnik srpskog avioprijevoznika koji će promijeniti ime u Air Srbija.

Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija. S novim vlasništvom, Air Serbia dobiti će umjesto dosadašnjih Boeinga, deset novih Airbus aviona.

V.d. generalnog direktora Jata Velibor Vukašinović izjavio je da bi tu kompaniju, kroz socijalni program, trebalo napustiti 300 do 500 zaposlenih, ali i da bi trebalo zaposliti i po 100 pilota i stjuardesa, javlja B92.

Viška zaposlenih uglavnom ima u neoperativnim službama, a najavljeno je pomlađivanje kadrova, jer će veliki broj pilota i kabinskog osoblja Jata za dvije ili tri godine otići u penziju.