u mađarskoj

Ryanair troškove uvedenog poreza na ekstraprofit prenio na putnike - Dobio kaznu od 750 tisuća eura i otkazuje letove

14.09.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair namjerava obustaviti nekoliko letova na liniji s Mađarskom zbog novog poreza na ekstraprofit i pokušati osporiti kaznu koja mu je izrečena zbog prebacivanja tog troška na putnike

Ryanair će otkazati sve letove na linijama prema osam od 53 odredišta, a smanjit će njihov broj na linijama prema sedam odredišta, rekao je u utorak direktor irske kompanije Michael O'Leary.

Mađarski porez na 'prekomjernu dobit' gubitaškom sektoru zrakoplovnog prijevoza samo je nanio štetu mađarskom turizmu, povezanosti, prometu i radnim mjestima, kao što dokazuju i ozbiljni rezovi u našem zimskom rasporedu za Budimpeštu, rekao je O'Leary.

Smanjeni broj Ryanairovih letova izravni je odgovor na "smiješni" porez na „prekomjernu dobit”, naglasio je šef irske kompanije.

Mađarska vlada uvela je u srpnju porez na ekstraprofit kompanijama u više sektora, uključujući energetski, bankarski, osiguravateljski i sektor telekomunikacija. Zrakoplovni prijevoznici moraju državi platiti oko 10 eura za svaku kartu s polaskom iz zračnih luka u Mađarskoj.

Ryanair je taj iznos odmah uključio u cijenu karata, unatoč tome što mađarski porezni zakon izričito zabranjuje takvu praksu, pa mu je regulator izrekao novčanu kaznu od 300 milijuna forinti. Irska kompanija najavila je da će pokušati osporiti tu odluku, po potrebi i pred sudovima EU-a, tvrdeći da Mađarska zabranom takve prakse krši europske zakone.

Ryanair Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
sve osim nogometa

Učitavanje...