VIŠE OD PROCJENA

Japanska ekonomija rasla 3,9 posto u prvom kvartalu

08.06.2015 u 07:27

Bionic
Reading

Japansko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, znatno više nego što je pokazala prva procjena i najbrže u posljednje dvije godine.

Prema drugoj procjeni japanskih vlasti, objavljenoj u ponedjeljak, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je više u odnosu na prvu procjenu od 2,4 posto i više od očekivanja analitičara od 2,7 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečju, japanski je BDP u prvom kvartalu ojačao 1 posto, također više od 0,6 posto, koliko je pokazala prva procjena.

Snažniji rast ponajviše se zahvaljuje većem rastu poslovnih investicija. U odnosu na prethodno tromjesečje, investicije su porasle 2,7, a ne 2,3 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Stopa rasta od 3,9 posto na godišnjoj razini najveća je u posljednje dvije godine, pa je podržala nade da se treće po veličini svjetsko gospodarstvo ubrzano oporavlja od lanjske recesije i da "Abenomija" daje rezultate.

Od kraja 2012. godine, kada je postao premijer, Shinzo Abe vodi izuzetno poticajnu gospodarsku politiku nazvanu "Abenomija". To uključuje povećanu državnu potrošnju, uz istodobno labavljenje monetarne politike, pa je japanska središnja banka počela kupovati državne obveznice, po uzoru na američki Fed.

To je izazvalo oštar pad tečaja jena prema dolaru, što pomaže japanskim izvoznicima jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Uz to, izuzetno labava monetarna politika trebala bi pojačati potrošnju kućanstava i investicije, što bi trebalo potaknuti rast inflacije, kako bi se Japan othrvao deflaciji koja već godinama guši gospodarstvo.

Međutim, kako je trebalo spriječiti preveliki rast proračunskog deficita i javnog duga, u travnju prošle godine vlada je povećala PDV, zbog čega je oštro pala potrošnja kućanstava. Zbog toga je polovicom prošle godine Japan utonuo u recesiju, iz koje je izašao u zadnjem lanjskom kvartalu.

U prvom tromjesečju ove godine gospodarstvo je dodatno ojačalo, no nisu svi analitičari uvjereni da će se njegov snažan rast nastaviti.

"U travnju je potrošnja kućanstava pala na najnižu razinu od ljeta prošle godine, dok bi industrijska proizvodnja u tekućem tromjesečju mogla pasti. Zbog toga u drugom tromjesečju očekujemo značajno usporavanje rasta BDP-a", kaže Marcel Thieliant, ekonomist u tvrtki Capital Economics.