JAVNA PONUDA

Jadroplov prikuplja kapital za obnovu flote i razvoj, a smiješi se i privatizacija: Doznali smo ima li zainteresiranih za kupnju dionica splitskog brodara

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 22.07.2021 15:39
  • Objavljeno 22.07.2021 u 15:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski Jadroplov planira izdavanjem novih dionica osigurati svježi kapital za obnovu flote i razvoj novih projekata te djelomičnu privatizaciju društva. Dionice se nude svim zainteresiranim ulagačima, a minimalan pojedinačni ulog iznosi milijun kuna

Splitski brodar u većinskom državnom vlasništvu u četvrtak je objavio javni poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu od 25 kuna po dionici.

S obzirom na minimalnu pojedinačnu cijenu, dokapitalizacijom se planira prikupiti najmanje 50 milijuna kuna. Dokapitalizacija će se provesti ako pristignu valjane ponude za upis najmanje milijun dionica, odnosno ako se uplati minimalno 25 milijuna kuna.

Javna ponuda za upis dionica službeno počinje za tri radna dana, a traje do 20. kolovoza. Po provedenom pozivu uprava će izabrati najpovoljnije ponuditelje, kojima će ponuditi pravo na upis dionica.

Prije javne ponude Jadroplov je, temeljem odluke Glavne skupštine, smanjio temeljni kapital s 81,3 na 16,37 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice smanjena je s 50 na 10 kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provodi se uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Međutim svi postojeći dioničari imaju mogućnost sudjelovati u postupku dokapitalizacije pod istim uvjetima kao i ostali zainteresirani ulagači.

Splitska kompanija, koja raspolaže s pet brodova tipa Supramax starosti 15 godina, već duže vrijeme provodi restrukturiranje s ciljem stabilizacije poslovanja. Planirana dokapitalizacija predstavlja finalnu fazu tog procesa i trebala bi osigurati dugoročnu održivost kompanije.

Jadroplov

Jadroplov

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Glavni ciljevi dokapitalizacije, koja se provodi poslije provedenog restrukturiranja, osiguranje je svježeg kapitala za obnovu flote, kao i razvoj novih projekata', poručio je predsjednik Uprave Branimir Kovačić za tportal.

Što se tiče potencijalnih ulagača, Kovačić nam je otkrio da postoji iskazani interes, ali da nemaju u vidu konkretnog strateškog partnera.

'Prethodnih mjeseci imali smo nekoliko upita o privatizaciji društva, međutim u ovom trenutku nemamo ni s jednom zainteresiranom stranom postignut dogovor o strateškom partnerstvu ili bilo kakav drugi dogovor', rekao nam je Kovačić.

Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova

Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Predviđenom dokapitalizacijom ujedno se otvara mogućnost djelomične privatizacije splitske kompanije, odnosno smanjenje udjela države, a koja trenutno raspolaže većinskim paketom od 72,7 posto dionica, na razinu ispod 50 posto.

Naravno, uvjet za to je da država ne participira u povećanju kapitala, a prema Kovačićevim riječima, ne postoje nikakve naznake o sudjelovanju većinskog vlasnika u procesu dokapitalizacije.

Poziv za dokapitalizaciju Jadroplova došao je u razdoblju povoljnih trendova na globalnom tržištu što su doveli do postojanog rasta cijena vozarina za rasute terete.

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebačka burza

To je rezultiralo skokom cijena brodarskih dionica, a među četiri brodara čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi upravo je Jadroplov ostvario najveći rast u ovoj godini.

Uz rast vozarina, na pojačan interes ulagača za dionicama Jadroplova utjecala je vijest o refinanciranju kredita i zatvaranju svih obveza prema dosadašnjem kreditoru Alterna Capital Partnersu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!